Hiperaktivite ve Davranış Bozukluğu Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Eylül 08, 2018

Hiperaktivite ve Davranış Bozukluğu Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Hiperaktivite ve Davranış Bozukluğu Nedir? 

Hiperaktivite çocuklar aşırı hareketli çocuklardır. Yürümez, koşarlar. Bir anda bulundukları yerden başka bir yere geçerler. Bu çocuklar okul, kreş gibi toplu ortamlarda bu aşırı hareketlilikleri öğretmenlerini zorlayabilir. Durmak, yorulmak bilmezler. Ayrıntılı ve yavaş ilerleyen işleri sevmezler. Koordinasyon bozuklukları vardır. Dikkatlerini uzun süre toplayamazlar. Bu yüzden zekaları normal olmasına rağmen öğrenme güçlüğü çekerler. Genellikle okulda başarısız olurlar. Arkadaşlık kurmakta da zorlanırlar. Genellikle ilişkileri kısa sürelidir. Çabuk heyecanlanır hemen coşarlar. Tepkileri abartılıdır.


Davranış bozukluğu yaşayan çocukların cinsiyet ayrımına bakıldığında erkeklerde bu oran daha yüksektir. Daha bebeklik döneminde bazı belirtilerden çocukta davranış bozukluğu olduğu saptanabilir. Bu bebekler huysuz, uykusuzdur. Kreş ortamında da çok hareketlilik normal karşılanabilir Ama okula başlandığında durum daha belirgin bir biçimde ortaya çıkar. Okul çağındaki davranış bozukluğu olan çocuklar rehberlik hizmetlerinden ve hastanelerin ilgili kliniklerinden destek alır. 10 yaşından sonra hareketlilikleri azalır ve yine de ortamdaki farklı şekillerdeki aşırı davranışları ile dikkat çekerler.

Hiperaktivite ve Davranış Bozukluğu Nedir?
Hiperaktivite ve Davranış Bozukluğu Nedir? 

Hiperaktivite ve Davranış Bozukluğunun Nedenleri:
Ruhsal etmenler
Yapısal etmenler
Her hareketli çocukta davranış bozukluğu vardır denemez. Bu çocukları nevrotik çocuklardan ayırmak gerekir. Nevrotik çocuklar odaklanabilir, hareketleri amaçlı, yaşlarına uygun öğrenme sağlayabilirler.

Hiperaktivite ve Davranış Bozukluğu Kaç Yaşına Kadar Sürer?
Genellikle ergenlik ve yetişkinlik çağında da davranış bozukluğu devam edebilir. Fakat çocukluk dönemindeki gibi hareketlilik devam etmez ama suça eğilim ortaya çıkar. Kimileri ise ergen ya da yetişkin olunca bu durumdan kurtulurlar.

Hiperaktivite ve Davranış Bozukluğunun Tedavisi

Bu durumun ortaya çıkış sebebine göre tedavi uygulanır. Aile de tedaviye katkıda bulunmalıdır. Belli kurallar belirlenmelidir. Bu kurallar gelişime uygun olmalıdır. Aile de disiplinli ve tutarlı olmalıdır. Aşırılıklar yanlıştır. Aşırı hoşgörü ya da aşırı disiplin çocuğu daha da olumsuz etkiler. Bu tür sıkıntılarda ilaç tedavisi de mümkündür. İlaç tedavisi mutlaka doktor kontrolü dahilinde olmalıdır. Okullarda aile, rehber öğretmen ve sınıf öğretmeni işbirliği içinde olmalıdır. Çünkü topluluk içinde hiperaktive çocuklarla baş etmek oldukça zordur. Eğer istikrarlı, işbirliği içinde olunursa olumlu sonuçlar alınabilir. Sabırlı olunmalı, sevgi ve ilgi eksik edilmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder