Etkin Dinleme Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Eylül 08, 2018

Etkin Dinleme Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Etkin Dinleme Nedir? 

Hayatın her aşamasında etkin dinleme vardır. Kişi bir günün % 31’ini dinleyerek geçirir. Özellikle okulda eğitim – öğretim büyük oranda okuma ve dinleme ile yapılır. Bunun en önemli sebebi de sınıflarda öğrenci sayısının fazla olmasıdır. Her öğrencinin aktif olarak derse katılmasına süre yetmeyebilir. Bu yüzden öğrenmek için dinlemeyi bilmek gerekir. Öncelikle duymak ile dinlemek arasındaki farkı bilmek gerekir. Tüm sesler duyulabilir fakat dikkat verince dinlenebilir. Duymak biyolojiktir, çevredeki her ses kulak vasıtasıyla alınır. Dinleme ise amaçlı yapılır, düşünmeyi gerektirir.


Dinlemenin uzun süreli olması kolay değildir. Dikkat uzun süre bir konu üzerinde odaklanamayabilir. Özellikle derslerde ilk 20 dakika ancak dikkat toplanabilir. 

Etkin Dinleme Nedir?
Etkin Dinleme Nedir? 

Daha sonra dikkat ister istemez dağılır. Bu bazı kişilerde daha kısa da sürebilir. Bunun için öğretmenlerin derse dikkati toplaması gerekir. Yoksa dersten bir verim alınamaz. Öğrencinin dersi dinlemesi öğrenmesi için çok faydalıdır.

Çünkü:
1- Dersteki anlatımlar konunun önemli yerleridir.
2- Görsel araçların kullanılması görsel-işitsel dinleme olanağı sağlar.
3- Sınıf içinde grup halinde olmak öğrenmede etkilidir. Bir öğrencinin sormak istediğini başka öğrenci sorabilir.
4- Sınavlarda sorumlu olunan yerlerle ilgili ip uçları alınır.
5- Ders başarısı artar.
İyi bir dinleyici etkin dinlemeyi beceri olarak kazanmış demektir.
1- Ekin dinlemeyi becermek için dinlemeye hazırlıklı olmak gerekir.
2- Düşünceler arasında bağlantı kurulmalıdır.
3- Dikkat toplanmalıdır
4- Öğretmenin özellikleri ve bireysel biçimi ile değil dersin özüne odaklaşmak gerekir.

Etkin bir dinleyici eğer not alabileceği bir ortamda ise not almalı, bulunduğu ortamda rahat olmalı, fiziki ihtiyaçları olmamalı, aklını farklı konulara vermemeli, anlatılanların kendisi için önemli olduğunu bilmelidir.

Sadece okul ortamında değil her ortamda iyi bir dinleyici olmak gerekir. Öncelikle aile içinde, iş ve arkadaş ortamında kişiye bir şey anlatılıyorsa mutlaka dinlemelidir. Dinlemenin zararı olmaz her zaman faydası olur. Zamanın en büyük sorunlarından biri de kimsenin kimseyi dinlemek istememesidir. Herkes kendi bildiğini en doğru kabul etmektedir. Ama şunu da kabul etmek gerekir ki akıl akıldan üstündür. Dinleyerek öğrenilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder