Wright Kardeşler Neyi Buldu? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 26, 2018

Wright Kardeşler Neyi Buldu?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Wright Kardeşler Neyi Buldu? 

Amerikalı iki kardeş mucit olan Wright Kardeşler ile ilgili genel bilgiler ve Wright Kardeşleri neyi buldu sorusunun cevabı

İlk uçağı yapan Amerikalı iki kardeştir.

Wright Kardeşler Neyi Buldu?
Wright Kardeşler Neyi Buldu? 

Orville Wright (1871-1948) ve Wilbur Wright( 1867-1912) bir din adamının oğullarıydı. Wilbur, İndiana’nın New Castle yakınlarındaki bir çiftlikte, Orville de Dayton’da dünyaya geldi. İki kardeş küçük yaşlarda makînalara karşı büyük bir ilgi gösteriyordu.

Öğrenimleri sona erdikten sonra 1893’te bir bisiklet fabrikası kurdular. 1896’da bugünkü plânöre benziyen ilk uçaklar üzerinde çalışan Otto Lilienthal’in ölümü üzerine, Wright Kardeşler uçak yapımı ile îlgilenmeye başladılar. Uzun çalışmalardan sonra 15 dolar sarfederek bir uçak imal etmeyi başardılar. Fakat bu uçağın hatalı birçok yerleri vardı. Kanatlarına, gövdesine yeni biçim verip, daha kolay denge bulabilen yeni bir uçak daha yaptılar. 1903 yılında da 1.000 dolâr sarfiyle inşa ettikleri motoru bu yeni uçaklarına taktılar. Uçaklarının kanat açıklığı 13 metre pilotla birlikte ağırlığı da 375 kg. kadardı.

Nihayet 1903 yılının 17 aralık günü yapılan deneme başarıyla sonuçlandı. Uçağı Orville kullanmış, 12 saniye müddetle 40 metre uçmuştu. Daha sonra yaptıkları denemelerde uçak 280 metre uçarak, bir dakika kadar havada kaldı.

Wright Kardeşler 1904 ve 1905 yıllarında denemelerine devam ettiler. 1905 ekiminde uçakları 40 km. kadar uçup 38 dakika havada kalmayı başardı. Bu buluşlarına ilk önemli teklif Avrupa’dan geldi. Öte yandan 1908’de de Amerikan hükümeti orduda kullanılmak üzere ilk savaş uçakları siparişini verdi Böylece Wright Kardeşler 1909’da «Wright Şirketi»ni kurdular. Aradan üç yıl geçmeden uçak gelişmiş, gerek günlük hayatta, gerekse savaşta işe yarar bîr ulaşım aracı haline gelmişti. O sıralarda Wilbur’un tifoya yakalanarak ölmesi üzerine, Orville çalışmalarına tek başına devam etmek zorunda kaldı.

Wright Kardeşler’in ilk uçakları bugün Washington’daki «Millî Hava Müzesi»nde bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder