Viyana Kanı Opera Konusu (Johann Strauss II) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 03, 2018

Viyana Kanı Opera Konusu (Johann Strauss II)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Viyana Kanı Opera Konusu (Johann Strauss II) 

Viyana Kanı operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Viyana Kanı Operası konusu, özeti, hakkında bilgi.


VİYANA KANI (WIENER BLUT)
Üç perdelik operettir.
Metin: Victor Leon ve Leo Stein.
Bestecisi:
İlk oynanış: 1899 Viyana
Türkiye’de ilk oynanış: 1970 Ankara
Başlıca kişiler: Prens Y psheim-Gindelbach, Zedlau Kontu Balduin, Gabriele, Konut Bitowski, Demoisselle Franziska Cagliari, Kagler, Pepi Pleininger, Josef.
Konunun geçtiği yer ve çağ: 1815 yıllarında Viyana.

Viyana Kanı Opera Konusu (Johann Strauss II)
Viyana Kanı Opera Konusu (Johann Strauss II) 

Konusu:
Reuss-Sahleiz-Greiz adlı küçük Alman Prensliğinin Viyana Kongresindeki delegesi Kont Zedlau kentin Döbling semtinde bir villa bulmuş, takma adı Franziska Cagliari olan sevgilisi bale yıldızı Franzi Kagler ile yaşamaya koyulmuştur. 

Kontun eşi Gabriele küçük Alman kentinde bir süre oturabilmiş, sonra kocasını bırakıp doğup büyüdüğü Viyana’ya dönerek babasının evine yerleşmiştir. Kont Avusturya başkentinde işi adamakıllı ilerletmiş, Franzi ile yetinmeyerek bir diğer dilbere gönül vermiştir. Uşağı Josef’i çağırarak yeni sevgilisine bir mektup yazdırır, Hietzing’de bir gazinoda buluşmaya çağırır. Zavallı Josef çağrılan güzelin nişanlısı terzi yardımcısı Pepi olduğundan habersizdir. Franzi kontun son zamanlardaki kaçamaklarından kuşkulanmakta, bu konuda Josef’den bilgi sızdırmaya çalışmaktadır. Kont sevgilisini tatlı sözlerle oyalarken içi rahat değildir; karısının villaya bir ziyaret yapacağını öğrenmiştir. Salondan çıkar, biraz sonra Pepi girerek Franzi’ye yeni elbiselerini getirir, nişanlısı Josef’in efendisinden heveslenip Hietzing’de buluşma isteğini kabul ederek gider. Bu sırada Reuss-Schleiz-Greiz başbakanı Prens Ypsheim-Gindelbach görünür ve Franzi’nin babası atlıkarınca sahibi Kag-ler’le karşılaşır. Kontun, kızı Franzi ile evleneceğini sanan kagler kayınbaba rolü oynarken bu defa da Kontes Gabriele belirir. 

Başbakan, Gabriele’yi kontun sevgilisi sanıp ağır sözler söylerken Kont döner, durumu görerek gerçeği açıklar, başbakana asıl karısını tanıtır. Viyananın soylularından Kont Bitowski’nin balosuna Kont ve eşi Gabriele beraber gitmeye karar vermişlerdir. Kontes kocasının bütün yaptıklarını Viyanalılara özgü «Viyana Kant» denilen zevk ve duygudan yoksun bulunmasıyla yorumlamaktadır. Franzi ise Kontun başbakana asıl eşi olarak tanıttığı kadını onun yeni bir sevgilisi sanmakta, nişanlısının Kont’la bakışmalarından bazı gerçekleri sezinleyen Josef onunla tartışmakta, Pepi Kont’un Hietzig’de verdiği randevuya gitmeyi düşünmekte, başbakan ise kayınbaba bildiği Kagler’in yeni bir şaşırtmasıyla Kontes Gabriele’yi gene Kontun eşi değil sevgilisi sanmaktadır. Hietzing’deki gazinoya önce Kont’la Pepi gelerek bir çardağın altında sevişmeye koyulurlar. Fakat diğer kadınlar Kont’ un peşindedir; Kontes Gabriele başbakanla, Franzi ise Josef’le görünürler, çardağa girerler. Önce büyük bir gürültü kopar, sonra olaylar iyiye yönelir; Franzi Kontesin tarafını tutup aradan çekilmeye karar verir, Josef ise nişanlısı Pepi’yi bağışlamıştır. Bu arada başbakan Franzi’nin gözlerinde çapkınca anlamlar sezmiş, çoktan koluna girmiş, bütün olayların tek nedenini sezmiştir: «Viyana Kanı».

Pepi, Josef ve Kagler gibi halktan tiplerin katıştığı bu tatlı yanlışlıklar komedisi Strauss’a özgü canlı, ateşli bir müzikle örülmüş, vals ve polkaları unutulmuz dans örnekleri arasına katılmıştır.

Tanınmış bölümler: «Draust in Hietzing», «ßu süsses Zuckertaeuberl», «Grüss dich Gott», «Wiener Blut» Vals.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder