Arabella Opera Konusu (Richard Strauss) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 03, 2018

Arabella Opera Konusu (Richard Strauss)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Arabella Opera Konusu (Richard Strauss) 

Arabella operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Arabella Operası konusu, özeti, hakkında bilgi.


ARABELLA
Üç perdelik lirik gülünçlü oyundur.
Metin: Hugo von Hofmannsthal.
Bestecisi: Richard Strauss
İlk oynanış: 1933 Dresden.
Başlıca kişiler: Koni Waldner (Bas), Adeleide (Mezzosoprano), Arabella (Soprano), Zdenka (Soprano), Mandryka (Bariton), Matteo (Tenor).
Konunun geçtiği çağ ve yer: 19. yüzyılın ikinci yarısında Viyana.

Arabella Opera Konusu (Richard Strauss)
Arabella Opera Konusu (Richard Strauss) 

Konusu:
Yaşamı kumarla geçen, borçlarını bir türlü ödeyemeyen Kont Waldner karısı Adaleide, kızları Arabella ve Zdenka ile bir otel dairesinde yaşamakta, içinde bulunduğu güç durumdan kurtulmak amacıyla eski arkadaşlarına mektuplar yazarak Arabella’ya zengin bir kısmet aramaktadır. Kont bu mektuplara kızın birer resmini de koymuştur. Gerçi Arabella’nın genç soylular arasında pek çok hayranı vardır ama ancak kendi seveceği ve seçeceği kişiyi beklemektedir. 

Kardeşi Zdenka ailenin iki kızı giydirmeye gücü olmadığından Zdenko adıyla ve erkek giysileriyle dolaşmakta, üstelik Matteo adlı subayı sevmektedir. Kont’un bulduğu çare beklenmedik bir başarı sağlar; eski bir arkadaşı ölmüş. Slovanya’daki uçsuz bucaksız toprakları ve büyük serveti yeğenine kalmış, mektup Mandryka adlı yakışıklı yeğenin eline geçmiş, o da kızı görmeye gelmiştir. İki genç birbirlerinden hoşlanmışlar, «Arabacılar Balosu»na gitmeye karar vermişlerdir. Baloda türlü eğlence arasında bir köşeye sığınıp baş başa kalırlar. 

Balkan melodileriyle işlenmiş, «düet»leri boyunca birbirlerinin olacaklarına söz verirler. Fakat Zdenka’nın bir düzeni işleri karıştırır; kız delice sevdiği ve Arabella’nın hayranı olduğunu bildiği Metteo’ya ablasının ağzından bir mektup yazmış, otel odasının anahtarını göndermiştir. Amacı, delikanlının karşısına çıkarak ona sevgisini göstermektir. Durumu rastlantı sonucu öğrenen Mandryka düş kırıklığına uğrayarak otele gelir; yapıtın tüm kişileri toplanmıştır. Sonuçta gerçek ortaya çıkar, işler tatlıya bağlanır, Arabella Slovanya töresine göre evlenmeyi kabul ettiğini belirten bir bardak suyu Mandryka’ya verirken perde iner.

«Arabella» ünlü Viyana’lı ozanın besteci için yazdığı son metin olmuş, Hofmannsthal 1929’da ölmüş, opera dört yıl sonra oynanmıştır. 70 yaşındaki Richard Strauss metni olağanüstü zarif, kalplere seslenen, kolayca yerleşen bir müzikle süslemiş, Arabella ve Mandryka karakterleriyle iki ölümsüz opera rolü vermiştir.

Tanınmış bölüm: «Und du wirst mein Gebieter sein» (İkinci perdede Arabella – Mandryka düeti).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder