Soğuk Savaş Nedir? Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 26, 2018

Soğuk Savaş Nedir? Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Soğuk Savaş Nedir? Hakkında Bilgi

Soğuk savaş nedir, özellikleri nelerdir? Tarih boyunca olan soğuk savaşlar, nedenleri nelerdir? Soğuk savaş hakkında bilgi.


1962’de yapılan bu karikatür, Sovyetler Birliği’nden Nikita Khrushchev (solda) ve Amerika Başkanı John F. Kennedy’yi, her ikisinin de parmağı nükleer bombada gösteriyor.

Soğuk Savaş Nedir? Hakkında Bilgi
Soğuk Savaş Nedir? Hakkında Bilgi

SOĞUK SAVAŞ
Soğuk savaş, dünyanın kapitalist ve komünist ülkeleri arasındaki düşmanlık dönemidir. Soğuk Savaş II. Dünya Savaşı sonrasında başladı.

45 yıldan fazla bir süre, 1945-1991, iki süper güç ABD ve SSCB, ajanlar, ittifaklar, ticaret sınırlamaları ve yerel savaşları silah gibi kullanarak birbirleriyle didiştiler.

DEMİR PERDE

Kapatby ReklamStore
II. Dünya Savaşı’ndan sonra, SSCB ve ABD birbirlerine güvenmediler. Komünist ülkeler Doğu Avrupa’nın kontrolünü eline alınca, Batı milletleri buna NATO adı verilen bir askeri birlik kurarak karşılık verdi. Batı ve Doğu arasındaki sınır, Demir Perde olarak anılmaya başladı.

***1955 yılında Doğu Avrupa ülkeleri Sovyetler Birliği liderliğinde bir işbirliği yaptılar, Varşova Paktı. Bu pakt NATO’ya karşı kuruldu.

***1945 yılında dünyada yalnızca 3 tane nükleer silah vardı. 1962 yılına gelindiğinde 2,000’in üzerindeydi.

***1956 yılında, Macaristan’daki anti Sovyet çıkışlar acımasızca bastırıldı.

KARŞITLIK

Soğuk Savaş bir dizi krizle kendini göstermiştir. Bunlardan ilki 1948 yılında Berlin hava taşımacılığı oldu. Batı Sovyet blokajı altında olan Berlin (Almanya’nın bundan önceki başkenti) üzerinde uçtular.

Süper güçler nükleer silah stoklamaya başladılar. Diğer ülkeler bunu engellediler. 1962 yılında ABD, Sovyetler Birliği’nden Küba’daki nükleer füzelerini kaldırmasını isteyince insanlar nükleer savaş çıkacağından korktu. Zamanla Sovyetler Birliği geri çekildi ve kriz sona erdi.

SOĞUK SAVAŞ BUZLARI ÇÖZÜLDÜ

1970 yılında süper güçler arasındaki tansiyon düşmeye başladı. Sonunda 1990’larda, birçok Avrupa ülkesinde komünizmin çökmesiyle ve Sovyetler Birliği’nin bölünmesiyle soğuk savaş sona erdi.

HİÇ KİMSENİN TOPRAĞI

II. Dünya Savaşı’ndan sonra, Almanya ikiye bölündü. Amerika, Fransa ve İngiltere Batıyı kontrol altına alırken, Sovyetler Birliği Doğuyu kontrol altına aldı. Başkent Berlin de ikiye bölündü. 1949-1958 yılları arasında üç milyon insan Doğu’dan Batı’ya kaçtı. 1961 yılında Doğu Almanya Berlin Duvarı’nı yaparak kaçış yolunu kapattı. Tramvay hatlarını ve yolları keserek yaratılan bu alan “Hiç kimsenin toprağı” olarak adlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder