Saraydan Kız Kaçırma Opera Konusu (Mozart) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 03, 2018

Saraydan Kız Kaçırma Opera Konusu (Mozart)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Saraydan Kız Kaçırma Opera Konusu (Mozart)

Saraydan Kız Kaçırma operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Saraydan Kız Kaçırma Operası konusu, özeti, hakkında bilgi.


Saraydan Kız Kaçırma (Die Entführung Aus Dem Serail)
Üç perdelik ‘Singspiel’
Metin: Gottlieb Stephaine
Bestecisi:Wolfgang Amadeus Mozart
İlk oynanış: 1782 Viyana.
Türkiye’de ilk oynanış: 1959 Ankara.
Başlıca kişiler: Belmonte (Tenor), Osmin «Osman» (Bas), Contante (Soprano), Blondchen (Soprano), Pedrillo (Tenor).
Konunun geçtiği yer ve çağ: 16’ncı yüzyılda İstanbul.

Saraydan Kız Kaçırma Opera Konusu (Mozart)
Saraydan Kız Kaçırma Opera Konusu (Mozart)

Konusu:
Belmonte’nin sevgilisi Constanze, yanında hizmetçisi Blondchen ve uşağı Pedrillo olduğu halde Akdeniz’de korsanlar tarafından tutsak edilmiş, İstanbul’da Selim Paşa’ya satılmışlardır. Durumu öğrenen delikanlı İstanbul’un yolunu tutar. Selim Paşa’nın sarayına girer. 

Bahçede Paşa’nın kâhyası Osmin’le karşılaşır, onun tehlikeli bir kişi olduğunu sezerek istek ve amacım saklar. Kâhya çıkarken Pedrillo gözükür. İki yabancı kıvançla kucaklaşırlar. Evet, Constanze saraydadır… Belmonte planını söyler; kızlarla beraber kaçacaklardır. Beri yanda Paşa, Constanze’yi sevmekte, onunla evlenmeyi düşünmektedir. 

Fakat kız gönlünün başka birinde olduğunu saklamaz. Belmonte, uşak Pedrillo ile plan uygulamaya koyulur; bir testi şarapla gelen Pedrillo Osmin’i sarhoş ederek uyutur, kızları çağırır. İki sevgili kavuşurlarken beri yanda Pedrillo da uzun süre sonra nişanlısı Blondchen’le buluşmuştur. Gece pencereye merdiven dayayarak kızları kaçıracaklardır. Kızlar merdivenlerden inerken içkinin etkisiyle uyudu sandıklan Osmin’le karşılaşırlar. Durum Paşa’ya bildirilir. Selim Paşa sevgilileri dinler, Belmonte’nin, düşmanı Oran Komutanı Lostados’un oğlu olduğunu öğrenmesine rağmen tümünü bağışlar, perde gençlerin ve yeniçerilerin teşekkür sesleri arasında iner.

Yapıt İmparator İkinci Joseph tarafından ısmarlanmış, o çağlarda İtalyan operasının yaygın etkisine karşıt bir düşünceyle ‘Singspiel’ türüne yönelen besteci olağanüstü güzellikte melodilerle örülü ölümsüz bir partisyon vermiştir.

Tanınmış bölümler: «Ach, ich liebte» (Constanze) «Martern aller Arten» (Constanze) «Vivat Bachus» (Osmin), «Wenn der Freude Thraenen fliessen» (Belmonte).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder