Ekvator Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 05, 2018

Ekvator Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Ekvator Nedir? 

Ekvator nedir? Ekvator ne demektir? Ekvator çizgisi ve ekvator terimi ile ilgili olarak genel bilgilerin kısaca verildiği yazımız.


Dünya’nın dönme eksenine dik olan ve küreyi iki eşit parçaya ayıracak şekilde geçtiği varsayılan çembere «ekvator» denir. Dünya’nın kutuplarda basık olduğu göz önüne alınırsa ekvator yeryüzünde çizilecek en büyük dairedir. Ekvatorun çevresi 40 milyon metredir. Dünya’yı eşit büyüklükte iki yarım küreye ayırır. Bunlardan kuzeydekine «Kuzey Yarım küresi», güneydekine de «Güney Yarımküresi» denir.

Ekvator Nedir?
Ekvator Nedir? 

Magnetik Ekvator. — Zaman zaman yeri değişen Magnetik Kutup göz önüne alınarak, Dünya’nın çevresini kuşattığı varsayılan bir çemberdir. 

Magnetik Kutup, durumuna göre bazı yerlerde ekvatorun kuzeyinden, bazı yerlerde de güneyinden geçer. Bu çember üzerindeki noktaların her biri Magnetik Kutup’ta eşit uzaklıktadır.

Yolculuklarda, uçaklarla, transatlantiklerle, hattâ savaş gemileriyle Ekvator’u aşar iken eğlenceler düzenlenir, yarım kürelerin birinden ötekine geçiş neşeyle kutlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder