Boccaccio Opera Konusu (Franz von Suppé) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 03, 2018

Boccaccio Opera Konusu (Franz von Suppé)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Boccaccio Opera Konusu (Franz von Suppé) 

Boccaccio operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Boccaccio Operası konusu, özeti, hakkında bilgi.


BOCCACCIO
Üç perdelik operettir.
Metin: Franz Zell ve Richard Genee.
Bestecisi: Franz von Suppé
İlk oynanış: 1879 Viyana.
Türkiye’de ilk oynanış: 1957 Ankara.
Başlıca kişiler: Giovanni Boccaccio, Palermo Prensi Pietro, Scalza, Beatrice, Lotteringhi, Leonetto, Isabella, Lambertuccio; Peronella, Fiametta.
Konunun geçtiği çağ ve yer: 14. yüzyıl ortalarında Floransa.

Boccaccio Opera Konusu (Franz von Suppé)
Boccaccio Opera Konusu (Franz von Suppé) 

Konusu:
Floransa’nın bir alanında halk neşeyle yortu gününü kutlamakta, beri yanda bir gezgin kitapçı çapkın ozan Boccaccio’nun gizli aşklarından esinlenerek yazdığı şiirlerle dolu kitapları satmaktadır. Bu olay kanlarıyla ozan arasında ilintiler olduğunu sanan berber Scalza, fıçıcı Lotteringhi ve baharatçı Lambertuccio’yu endişelendirmiştir. 

Scalza Palermo’ya yaptığı bir geziden yeni dönmüş, bu arada Palermo Prensi Pietro onu Floransa Dükü’ nün kızını kendisi için kandırmakla görevlendirmiştir. Karısı Beatrice görünür birden; sözde ozan Boccaccio ve Leonetto adlı arkadaşı zorla evlerine girmiş, kavga çıkarmışlardır. Oysa gençleri evine alan çapkın Beatrice’dir. Durum komşular tarafından duyulunca bu çareye başvurmuştur. Olanlar, Boccaccio için birer tatlı serüvendir. Aslında Lambertuccio’nun evlâtlığı Fiametta’ya âşıktır. Yanında kente konuk olarak gelen ve kendisini çok seven Palermo Prensi Pietro olduğu halde görünür. Bu arada Lotteringhi’nin karısı Isabella yaklaşır yanına. Ozan kadına yüz vermez, biraz sonra dilenci kılığına girerek döner, amacı Fiametta ile konuşmaktır. 

Ozanın çapkınlığından bıkan kocalar ve halk onu dövmeye karar vermiş, ancak yanılıp Boccaccio yerine Prense saldırmışlardır. Scalza durumu görerek prensesi kurtarır, halk bu defa ozanın kitaplarını yakar. Aynı gece Boccaccio, Prens Pietro ve Leonetto sokakta Scalza’nın karısı Beatrice, Lotteringhi’ nin karısı Isabella ve Lambertuccio’nun karısı Peronella ile buluşurlar. Gençler kadınlarla sevişirlerken kocalar teker teker meyhaneden dönerler. Birbirlerini izleyen gülünç olaylar Fiametta ile konuşmakta olan bir adamın Boccaccio sanılarak dövülmesiyle sonuçlanır. Bu defaki kurban Floransa Dukası’nın kıza gönderdiği bir habercidir. Fiametta’nın Duka’nın vaktiyle kaybolan kızı olduğu anlaşılmış, saraya alınmıştır. Duka onun Prens Pietro ile evlenmesini istemektedir. Fakat kızın gönlü gerçek adını bilmediği genç ozanda, yani Boccaccio’dadır. Bu arada Boccaccio Duka tarafından üniversiteye öğretmen olarak atanmış, serüvenlere son verip kendisini tümüyle sanata adamayı kararlaştırmıştır. Kararını Prense bildirir, Fiametta ile evlenmesi olanaksızdır. Kızın yaşamını bir soyluyla birleştirmesi en doğru yol olacaktır.

Suppe bu ünlü operetini veriminin doruğunda bulunduğu 60 yaşlarında yazmıştır. Neşeli İtalyan atmosferi operetin kıvılcımlı melodilerle dokunmasına yardımcı olmuştur.

Tanınmış bölümler: «Hab’ ich nur deine Liebe«, «Wonnevo’le Kunden», «Mia bella Fiorentina».

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder