Anadolu Türk Beylikleri Hangileridir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 06, 2018

Anadolu Türk Beylikleri Hangileridir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Anadolu Türk Beylikleri Hangileridir? 

Anadolu Selçuklu Devletinin dağılması sonrası serbest kalan ve Osmanlı Devletinin siyasi birliği kurmasına kadar hüküm süren Anadolu Beylikleri hangileridir? Anadolu Selçuklu Devletinin yıkılması üzerine serbest kalan Anadolu beylikleri bağımsızlıklarını ilan ettiler.


Karamanoğulları

Anadolu Türk Beylikleri Hangileridir?
Anadolu Türk Beylikleri Hangileridir? 

XIII. yüzyılın ilk yarısındaMoğol istilası önünden kaçıp Anadoluya gelerek Ermenek, Karaman (Larende) ve Konya yörelerinde kurulmuştur. Kendilerini Anadolu Selçuklu Devletinin varisi sayarak Anadolu Türk birliği sağlamak için Osmanlı Devletiyle en çok mücadele eden beylik oldular. Ak-koyunlular, Memlukler, Venedik ve Macarlarla işbirliği yapmışlardır. Karamanoğlu Mehmet bey Türkçeyi resmi dil ilan etti, beylik, II. Bayezıt zamanında Osmanlı egemenliğine girdi.

Germiyanoğulları

Kütahya, Denizli, Afyon yörelerinde kurulmuştur. Süleyman Şah kızını Yıldırım Bayezıt’e vererek Osmanlı Devletine yakınlaştı ve çeyiz olarak Kütahya, Simav, Tavşanlı ve Emet’i verdi. II. Yakup’un vasiyeti gereği, II. Murat zamanında Osmanlı egemenliğine girdiler.

Hamitoğulları

Antalya, İsparta, Burdur yörelerinde kurulmuştur. I. Murat zamanında Yalvaç Beyşehir, Seydişehir ve Akşehir para karşılığı Osmanlılara verildi. Yıldırım Bayezıt Hamitoğulları topraklarını Osmanlı egemenliğine kattı.

Karesioğulları

Balıkesir, Bergama, Edremit yörelerinde kuruldu. Orhan bey zamanında Osmanlılara bağlandılar. Güçlü donanmaları Osmanlıların Rumeliye geçişte kullanıldı.

Candaroğulları

Kastamonu, Sinop, Safranbolu yörelerinde kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Trabzon’un fethine giderken Kastamonuyu alarak bu beyliğe son verdi.

Aydınoğulları

Birgi, İzmir, Selçuk yörelerinde kuruldu. Umur bey döneminde hazırlanan gemilerle deniz faaliyetlerinde bulundular.

Haçlılarla savaştılar, II. Murat bu beyliği Osmanlı egemenliğine kattı.

Menteşoğulları

Milas, Muğla, Fethiye yörelerinde kuruldu. Denizcilik faaliyetlerinde bulundular. Fatih Sultan Mehmet padişah olduğu yıl Osmanlı egemenliğine girdiler.

Saruhanoğulları

Manisa ve çevresinde kuruldu. Osmanlı egemenliğine I. Mehmet döneminde girdiler.

Diğer beylikler

Ramazanoğulları, Adana ve çevresinde kurulmuştur. Dulkadiroğulları, Maraş ve çevresinde kurulmuştur. Taceddin oğullan Ordu ve çevresinde kurulmuştur. Osmanoğulları, Söğüt ve çevresinde kurulmuştur, bu beylik IV. ciltte aynntılı olarak ele alınacaktır.

Eretna ve Kadı Burhanettin Devleti

Uygur Türklerinden olan Eretna bey tarafından Sivas-Kayseri taraflarında kuruldu. Kadı olan Burhanettin, vezirliğe atandıktan sonra taht’a oturarak hükümdarlığını ilan etti. Kısa zamanda kuvvetli bir devlet haline geldi. 1398 yılında ölen Kadı Burhanettin, toprakları Osmanlılara kaldı.

Ortak özellikleri:

a) Anadolu Selçuklu devletinin yıkılması ve Moğol egemenliğinin Anadolu’dan çekilmesi üzerine kurulmuşlardır.

b) Hepsi sonunda Osmanlı egemenliği altına girmişlerdir.

c) Osmanlı devletine katılarak güçlenmesine yol açmışlardır.

d) Kültür ve uygarlık alanlarında hizmetler vermişlerdir.

► Fikir hayatında Mevlana Celaleddin Rumi, Yunis Emre, Dehhani, Sadreddin Kanevi daha birçok filozof ve fikir adamı yetişmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder