Tırnak Kırılması Nedenleri ve Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 19, 2018

Tırnak Kırılması Nedenleri ve Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Tırnak Kırılması Nedenleri ve Tedavisi

Tırnak Kırılması Nedenleri ve Tedavisi
Tırnak kırılması nadiren ciddi bir sorunun belirtisi oluyor. Ancak kendisi zaten yeterince rahatsız edici değil mi?


Tırnak Kırılması Nedenleri
1) Demir Eksikliği
Kaşık içi gibi yassılaşmış ve içbükey olmuş tırnakların nedeni düşük demir seviyesi veya anemi (kansızlık) olabilir. Demir sayesinde alyuvarlar daha oksijen taşır ve tırnakları besler. Yetersizliği söz konusu olursa tırnak kırılması oluşabilir.

Tırnak Kırılması Nedenleri ve Tedavisi
Tırnak Kırılması Nedenleri ve Tedavisi

2) Aralıksız Kullanmak
Klavye kullanmak, ev işi, ağır işler… Parmaklarımızı sürekli kullanıyoruz. Ancak her darbe tırnak dokularımızdan bir parçayı daha götürüyor. Sonuçta tırnak kırılması kaçınılmaz olabilir.

3) Kuru Cilt
Sadece sabah kalkınca el kremi kullanmak yetmez. Su cildi kurutur. Tırnak çevresindeki ve dibindeki deri kuruyunca tırnağın çıkış noktası da kurur. Bu da tırnak kırılmasına zemin hazırlar.

4) Oje
Ojenin içerisinde tırnak plağı üzerinden nem emecek maddeler var. Oje kullanıldığında bu nedenle tırnak plağı zayıflar. Ojenin bu etkisi oje kuruduktan sonra da geçmiyor. Toluen çözücüsü içermeyen ve dibütil oftalatsız ojeler bile bu kurutucu etkiye sahip.

5) Zemin Astarı
Zemin astarı kullanmadan çıplak tırnağa oje sürmek yanlış. Ojenin içerisindeki etil asetat ve butil asetat gibi çözücüler tırnağı zayıflatarak kırıyor.

Zemin astarı ile işe başlamanın iyi olduğunu düşünüyorsanız bu doğru; ancak yetersiz. Güzellik salonlarında her ne kadar aksi de uygulansa, hepsinden önce tırnağınıza bir miktar nemlendirici krem sürmelisiniz.

6) Aseton
Kokusundan da anlaşılacağı üzere aseton, gülücükler saçan bir sağlık pıtırcığı değil. Aseton içermeyen oje sökücüler bile tırnakları kurutabilecek etkiye sahip. Tırnağınızdaki ojeyi söküp de yerine oje sökücü yerleştirirseniz yine tırnak kırılması yaşayabilirsiniz.

7) Diğer Nedenler
Aşağıdaki koşullar tırnak kırılmasına zemin hazırlayabilir:

Yaşlanma
Sedef gibi cilt sorunları
Aşırı soğuk veya sıcak
Tırnak yemek
Ultraviyole ışına maruz kalmak
Aşırı manikür
Tırnak mantarı
Kalsiyum yetersizliği
Tansiyon sorunları, romatizma, kan dolaşımı sorunları
Tırnak Kırılması Tedavisi
1) Derin Kırılma Tedavisi
Tırnak kırılması derinliğine göre ağrılı ve kanamalı olabilir. Bu durumda parmağınızı yeterince soğuk bir suya daldırarak uyuşturabilirsiniz. Sonrasında;

Ilık suda bir yemek kaşığı tuz çözün. Parmağınızı bu suda bekletin. Günde üç kez tekrar edin. Sterilize etmiş olursunuz.
Kırılan bölgeye antibiyotik merhem sürün ve temiz bir pamukla kapatarak bandajlayın. Tırnağınız düzelene kadar bu bandaj ıslandıkça yenileyin.
2) Tamir Edin
Kastımız tırnaklarınıza araba kaportası muamelesi yapmak değil. Ama kırık bir tırnağın ne kadar rahatsız edici olduğunu siz biliyorsunuz.

Tüm işlemlerden önce ellerinizi ve tırnaklarınızı güzelce yıkayıp temizlemelisiniz:

Geçici Çözüm: Ufak bir parça bant kesip tırnağınıza yapıştırabilirsiniz. Sonra bandın sivri uçlarını ufak bir makas yardımı ile düzeltirsiniz. Bant diye elektrik kablo bandı kullanmayın, ince şeffaf bir bant yeterli olur.

Yapıştırın: Tırnak yapıştırıcısı kullanarak kopan parçayı güzelce yapıştırabilirsiniz. Elinizde yoksa süper yapıştırıcılar da kullanabilirsiniz. Kuruduktan sonra taşan yapıştırıcıyı tırnak törpüsü ile yok edebilirsiniz.

Koruma Altına Alın: Tırnak ucunun tamamını kapatacak boyutta bir parça ince karton kesin. Sallama çay tutamacı işinizi görür. Tırnağınıza bir miktar süper yapıştırıcı sürün, tüm kırığı katacak şekilde kapatıcı malzemeyi üzerine örtün. Çıkıntıları ufak bir makasla kesebilirsiniz.

Veya: Uğraşmak istemiyorsanız ya da hasar büyükse tırnağınızı kesmek durumundasınız. Kalan parçayı tırnak makası ile dikkatlice kesin. Kanama varsa bir parça ıslak pamukla temizleyin. Kanama durmuyorsa bir süre baskı uygulayın.

3) Tırnakların Güçlenmesi İçin
Kesmeyin: Kütiküllerinizi rahat bırakın! Tırnaklarınızı çevreleyen bu deri onları korur ve besler.

Dinlendirin: Tırnaklarınız sürekli ojeli olmasın. Ayda en azından bir hafta nefes almalarına izin verin.

Besleyin: Et, yumurta, yeşil yapraklı sebze gibi demir, vitamin ve mineral açısından zengin gıdalar tüketin. Gıda destekleri de kullanabilirsiniz. Tırnaklarınıza uygulayacağınız biyotin formülleri de tırnaklarınızı kuvvetlendirir.

Temas Etmeyin: Temizlik ürünleri sert kimyasallar içerir. Çıplak elle temas etmeyin.

Kullanmayın: Tırnaklarınızı basit makine gibi bir şeyleri açmaya soymaya kullanmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder