Göz Kapağı Düşüklüğü Belirtileri ve Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 19, 2018

Göz Kapağı Düşüklüğü Belirtileri ve Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Göz Kapağı Düşüklüğü Belirtileri ve Tedavisi

Göz Kapağı Düşüklüğü Belirtileri ve Tedavisi
Göz kapağı düşüklüğü genelde kalıtsal olarak geçen bir sorundur. Ama bazen sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Tedavi edilmeyen göz kapağı düşüklüğü ise görme alanında kayba yol açabilir.


Göz Kapağı Düşüklüğü Belirtileri
Göz kapağı düşüklüğünde görünümünün yanında aşağıdaki belirtiler de göze çarpabilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Belirtileri ve Tedavisi
Göz Kapağı Düşüklüğü Belirtileri ve Tedavisi

Bu belirtilerin farkında olmak özellikle küçük yaştaki bireylerde yaşanan vakaları tespit etmek için yararlı olacaktır:

Göz yorgunluğu
Gözlerde sulanma
Görüş alanının kısıtlanması, bulanık veya çift görme
Başı geriye doğru kaldırma
Göz kapağını kaldırabilmek için kaşı yukarı kaldırma, parmakla göz kapağını destekleme
Tedavi edilmeyen ilerlemiş göz kapağı düşüklüğünde görme kayıpları yaşanabilir. Çünkü tüm işi sağlıklı olan göz yaparken sorunlu olan göz tembelleşerek fonksiyon yitirebilir.

Göz Kapağı Düşüklüğünün Nedenleri
1) Doğuştan Gelen Sorunlar
Göz kapağını yukarı kaldıran levator kasının ana rahmindeki gelişim sürecinde sorun yaşanırsa göz kapağı düşüklüğü yaşanabilir. Vakaların 70% inde sadece bir göz etkilenir.

2) Yaşlanma
Doğuştan olmayan göz kapağı düşüklüğünün en yaygın nedeni yaşlanmadır. Göz kapağını kaldıran kasa yardımcı olan tendon benzeri bir doku vardır. Bu doku yaşlılıktan kaynaklanan yıpranmalar ve yer çekimi etkisi ile işlevini kaybeder. Sonucunda göz kapağı düşüklüğü ortaya çıkar.

3) Miyastenya Gravis
Bu bir tür çizgili kas hastalığıdır. İlk belirtilerinden biri göz kapağı düşüklüğüdür. Bu hastalık aşamalı olarak artan kas kuvvetsizliğine neden olur. Kol ve bacaklarda da etkisini gösterir.

4) Kas Hastalıkları
Anormal göz hareketleri, yutkunma güçlüğü gibi sorunlara da neden olan aşağıdaki hastalıklar göz kapağı düşüklüğüne de yol açabilir:

Okülofarinjeal kas distrofisi
Progresif dış oftalmopleji: Bu hastalık genç yetişkinlerin boğaz ve kalp kaslarında sorunlara yol açabilir.
5) Bazı Sinir Hastalıkları
Göz kapağı kaslarını beyin ve sinirler kontrol eder. Dolayısıyla kafatasında bulunan sinirlerinde ve beyinde oluşabilen bazı sorunlar göz kapağı düşüklüğüne neden olabilir. Bazı örnekleri şunlardır:

Felç
Beyin Tümörü
Beyin anevrizması: Beyindeki bir kan damarının üzüme benzer şekilde şişmesi durumu
Uzun dönemli şeker hastalığına bağlı sinir hasarı
Horner Sendromu: Bu hastalık gözbebeğinin küçülmesine ve yüzün yarısında terleme kabiliyetinin yok olmasına da neden olur.
6) Bölgesel Göz Problemleri
Bazen göz çukurunda, göz kapağında veya göz altında gelişen tümör, kitle veya iltihaplar göz kapağı düşüklüğüne yol açar.

Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavisi
1) Üst Blefaroplasti Ameliyatı
Üst blefaroplasti ameliyatında göz kapağındaki derinin bir kısmı alınır ve bir miktar yağ doku eklenir veya çıkarılır. Bir tür plastik cerrahidir. Göz kapağı düşüklüğünde net sonuç veren tek tedavidir.

Ameliyat görme bozukluğuna yol açan vakalarda tavsiye edilir.
Ameliyat esnasında göz kapağını kaldıran kas gerdirilir ve istenilen pozisyon verilir. Bu kas çok zayıflamışsa göz kapağı çözülmez dikişlerle kaşa bağlanabilir. Bu sayede alın kasları ile göz kapağı kaldırılabilir.
Ameliyat sonrasında iyileşme süreci kısadır. İkinci gün şişme ve morarma azalır, birkaç gün içinde bandajlar çıkarılır ve dikişler bir hafta sonra alınabilir. İki hafta içerisinde ameliyat belirtileri yok denecek kadar azalır.
Çocuklarda görülen vakalarda ameliyat okul öncesi çağda önerilir.
2) Göz Egzersizleri
İleri derecedeki göz kapağı düşüklüğü için cerrahi müdahale şarttır. Ancak hafif ve orta şiddetli vakalarda aşağıdaki egzersizler hastalık belirtilerini azaltacak ve gözü ilgilendiren dokuları kuvvetlendirecektir:

Gözlerinizle tam daireler çizin: Sekiz yönde (üst, alt, sağ, sol ve araları) göz hareketleri yapın. Uyanık olduğunuz her saatin birkaç dakikasını bu egzersize ayırabilirsiniz.

Tek gözünüzü kullanın: Sağlam olan gözünüze göz bandı takarak etkilenen gözünüzü tembellikten kurtarın. Çift görüş sorunlarına da iyi gelecektir.

Trataka egzersizi: Bu yoga egzersizi direk olarak göz kapağı düşüklüğünü gidermez, ancak odaklanma sorunlarına iyi gelir ve göz kaslarını kuvvetlendirir. Oturun ve başınız dik pozisyonda iken bir nesneye olabildiğince uzun süre odaklanın.

Göz kapağı düşüklüğüne yol açtığını düşündüğünüz ciddi sinir ve kas problemlerinin üzerine gecikmeden eğilmelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder