Torna Tezgahı Nedir? Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 04, 2018

Torna Tezgahı Nedir? Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Torna Tezgahı Nedir? Hakkında Bilgi

Torna tezgahı nedir, nasıl çalışır, ne işe yarar? Torna tezgahının özellikleri nelerdir? Torna tezgahının bölümleri hakkında bilgi.


TORNA TEZGAHI
Bir makine atölyesine girince, ilk gözümüze çarpan tezgâhlardan birisi torna tezgâhıdır. Torna çok önemli bir tezgâhtır ve madenlerin «torna edilmesi», yani silindir şekline getirilmesi için kullanılır. Ama, birçok başka işlere de yarar. Madenlere delik delmek, yüzlerini düzeltmek ve vida açmak için kullanılabilir.

Torna Tezgahı Nedir? Hakkında Bilgi
Torna Tezgahı Nedir? Hakkında Bilgi

Tornanın temel prensibi çok basittir. Maden parçası (iş) ayna adı verilen özel bir kıskaçla sıkıştırılır. Ayna beraberinde maden parçasını da döndürerek (madenin cinsine ve çapına bağlı olarak seçilecek bir hızla) döner. Keskiye benzeyen keskin bir kalem, maden parçası döndükçe, üzerinden talaş çıkartarak işlenen parça boyunca ilerler, işlenen parçanın boyu uzunsa, o zaman bu parça puntalar arasına alınarak torna edilir; yani bir tarafından aynaya bağlanır, Öteki ucuysa punta gövdesine bağlı bir puntaya dayanır.

Tornanın ana çerçevesine gövde denir. Bunun sol tarafında, çeşitli hızları elde edebilmek üzere, bir elektrik motoruyle çevrilen dişlilerin bulunduğu kafa kısmı vardır. Hız değiştiren kollar (bunlar dişli dizisindeki dişlileri değiştirir) içinden fener milinin geçtiği kafa kısmının üzerinde bulunur. Tornanın bu tarafındaki öbür kontrol elemanları, fener milini döndürüp durdurmaya yarayan avara koluyla talaş hızını, yani kalemin iş boyunca ilerleme hızını değiştiren kollardır.

Gövdenin üst tarafında, boylu boyunca, punta gövdesi ve arabanın gidip gelmesi için iki çift kızak vardır. İç taraftaki kızaklar punta gövdesini fener miliyle bir hizada tutar, dıştakilerse, araba gövde boyunca hareket ederken ona kılavuzluk eder. Punta gövdesi, tornanın gövdesi boyunca hareket edebilir ve işlenen parçanın uzunluğuna göre yeri ayarlanıp sıkıştırılabilir. Daha kesin ayar, puntayı taşıyan punta milini bir volanla ileri geri hareket ettirerek yapılır.

Arabanın üzerinde bir enine, bir boyuna hareket edebilen ve birbirini taşıyan iki süport vardır; kalem üstte bulunan ve boyuna hareket eden süportun üzerindeki kalem kafasına bağlanır. Araba, bütün üstündekilerle beraber ön taraftaki bir volanla tornanın boyunca ileri geri yürütülebilir. Kalem bağlanıp ayarlandıktan sonra araba talaş mili adı verilen döner bir mil yardımıyla otomatik olarak hareket ettirilebilir.

Eğer parça üzerine vida çekiliyorsa, o zaman araba talaş mili yerine ana mili denilen mille yürütülür ve fener miliyle ana mili arasına uygun dişliler koyarak, kalemin işlenen parçanın her bir dönüşünde vidanın bir adımı kadar ilerlemesi ve spiral bir yol çizmesi sağlanır.

Torna tezgâhı aynı zamanda düzgün yüzeyler meydana getirmek için de kullanılabilir. Böyle olunca, araba hareket ettirilmez, kalem enine yürütülebilen süportla, işlenen parça dönerken, ön yüzü üzerinde ilerletilir.

Madenler kesilirken ısı meydana geldiğinden, işlenen parçayı ve kalemi yağ ve su karışımından yapılmış bir sıvıyla soğutmak gerekir. Tornada çalışan işçinin, madenden sıçrayan talaşlarla yaralanmasını önlemek için kalemin arkasına saydam bir perde konulabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder