Tiyatroda Orta Sınıf Trajedisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 20, 2018

Tiyatroda Orta Sınıf Trajedisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Tiyatroda Orta Sınıf Trajedisi 

Tiyatroda orta sınıf trajedisi nedir, ne zaman ve nasıl doğmuştur? Orta sınıf trajedisi neyi konu alır, özellikleri hakkında bilgi.


Tiyatroda Orta Sınıf Trajedisi
Orta Sınıf Trajedisi; kralları ya da soyluları konu alarak onların trajik yazgıları aracılığıyla aynı zamanda devletin durumunu da yansıtan klasik ve yeni-klasik trajedinin tersine, kahramanları orta ya da aşağı sınıftan, sıradan kişiler olan trajedi türüdür. Bilinen ilk örnekleri, Elizabeth dönemine ait üç oyundur. 

Tiyatroda Orta Sınıf Trajedisi
Tiyatroda Orta Sınıf Trajedisi

Yazan bilinmeyen bu oyunlardan Arden of Feversham (y. 1591; Feversham’lı Arden), Mr. Arden’ın karısı ve karısının sevgilisi tarafından öldürülmesini, ardından katillerin cezalandırılmasını; A Warning for Faire Women (1599; Güzel Hanımlara Uyarı) bir tüccarın karısı tarafından öldürülmesini; A Yorkshire Tragedy ise (y. 1606; Bir Yorkshire Trajedisi) bir babanın ailesini yıkıma sürükleyişini konu alır. Bunlara, Thomas Heywood’un gene trajik ama daha az dokunaklı oyunu A Woman kilde with Kindnesse’ı da (1607; İyilikle Öldürülen Kadın) eklenebilir. Ama orta sınıf trajedisinin yerleşik bir tür haline gelmesi 18. yüzyılda George Lillo’nun The London Merchant: or, the History of George Barnwell (1731; Londralı Tüccar ya da George Barnwell’in Öyküsü) adlı oyunuyla oldu. Bir çırağın, yanında çalıştığı amcasını öldürmesini konu alan bu oyun, türün Fransa ve Almanya’da gelişmesinde önemli bir rol oynadı. Almanya’da da oyun yazan ve eleştirmen Gotthold Ephraim Lessing Hamburgische Dramaturgie (1767-69; Hamburg Dramaturjisi) adlı yapıtıyla eleştirmenlerin orta sınıf trajedisini ayrı bir tür olarak kabul etmelerinin yolunu açtı.

Orta sınıf trajedisinin yetkinliğe ulaşması 19. yüzyılın sonlanna doğru Henrik Ibsen‘in oyunlarıyla gerçekleşti. Türün önceki örneklerinde kahramanlar ya kötü ya da aşırı duygusal kişilerdi. Ibsen’in Brand (1866), Rosmersholm (1886), Bygmester Solness (1892; Yapı Ustası Solness,1946) ve Naar vi dode vaagner (1899; Biz Ölüler Uyanınca) adlı oyunlarının burjuva kahramanları ise yer yer klasik trajedi kahramanlarını andıran bir yüceliğe sahipti.

Orta sınıf yerine aşağı sınıftan kahramanları konu alan trajedi türünün ilk örneğini ise 1836’da Woyzeck (Woy zeck, 1961) adlı yapıtıyla Alman oyun yazarı Georg Büchner verdi. Yapıt, hiçbir iş bulamadığı için bir doktora kobaylık yapmak zorunda kalan yoksul bir askerin öyküsünü anlatıyordu. Woyzeck aslında türünün oldukça erken bir örneğiydi, çünkü aşağı sınıf trajedisi ancak 20. yüzyıla doğru Gerhart Hauptmann’ın Die Weber (1892; Dokumacıların İsyanı, 19761 ve Rose Bernd (1903; Rose Bernd, 1949) gibi oyunlarıyla ortaya çıktı. Türün sonraki örnekleri arasında Eugene O’Neill’ in Long Day’s Journey into Night (1956; Günden Geceye) ve Arthur Miller’ın Death of a Salesman (1949; Satıcının Ölümü, 1952) sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder