Sultan Ahmet Camii Hakkında Kısa Bilgiler - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 21, 2018

Sultan Ahmet Camii Hakkında Kısa Bilgiler

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Sultan Ahmet Camii Hakkında Kısa Bilgiler 

İstanbul’un sembollerinden birisi olan Sultan Ahmet Camisinin genel özellikleri ile ilgili kısaca bilgi veren yazımız.


Sultan Ahmet Camisi
İstanbul’da aynı isim ile anılan semtte bulunan ve “Selatin Camilerinin (Sultanlar tarafından yaptırılan camilerin) en büyüklerinden, en güzellerinden biridir. Padişah I. Ahmet tarafından 1609 – 1616 yılları arasında Mimar Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırıldı. Yapılış sırasına göre 6. Selatin camisidir.

Sultan Ahmet Camii Hakkında Kısa Bilgiler
Sultan Ahmet Camii Hakkında Kısa Bilgiler 

Caminin orta kubbesi dört fil ayağına oturtulmuş, dört yarım kubbe ile çevrilmiştir. Çok pencerelidir. İç duvarları 20.000’den fazla mavi İznik çinisi ile kaplıdır. Bu yüzden Avrupalılar bu camiyi “Blue Mosque” “Mavi Cami” olarak anmaktadırlar. Altı minaresinin dördü 3’er, 2’si ise 2’şer şerefelidir.

İstanbul’un simgelerindendir. En çok turistin ziyaret ettiği lokasyonların başında gelmektedir. Tarihi yarımada da bulunan Sultanahmet Camisi Osmanlı Mimar Sinan dönemi sonrası en önemli klasik eserlerinden birisi olarak kabul edilir.

İznik çinileri ile bezenmesi, yapının sanatsal ve mimari açıdan dikkat çekici en önemli özelliği olarak öne çıkıyor. Mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileri ile bezeli olan Sultan Ahmet Camii çinilerin süslemelerinde sarı ve mavi tonlardaki geleneksel bitki motifleri kullanılması sayesinde yapı sadece bir ibadethane olmaktan öteye geçmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder