Siyah Çayın Yararları Nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 16, 2018

Siyah Çayın Yararları Nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Siyah Çayın Yararları Nelerdir?

Siyah çay her gün düzenli içildiğinde, vücuda oldukça yararlı etkileri vardır. Siyah çayın içindeki antioksidanlar ve mineraller, vücuttan toksinleri atar. Ayrıca kahve ile kıyaslandığında çok daha az oranda kafein içerir. Makul miktarda kafein tüketiminin vücuda enerji verdiği ve metabolizmanın çalışma hızını artırdığı da bilinen gerçekler arasında. Uzmanlara göre günde bir bardak çay içmenin birçok yararı var.


İşte bunlardan bazıları:

Siyah Çayın Yararları Nelerdir?
Siyah Çayın Yararları Nelerdir?

1.Kalp Sağlığını Olumlu Etkiler

Kalp, vücudun organlarına ve hücrelerine oksijen taşıdığı için ve karbondioksidi buralardan uzaklaştırdığı için sağlık açısından önemi büyüktür.

Özellikle de siyah çayın içinde bulunan flavon sebebiyle, siyah çayın içindeki vitaminlerin kalp sağlığını olumlu etkilediği biliniyor. Bilim insanları bir günde üç fincan veya daha fazla çay içmenin kalp krizi riskini düşürdüğünü doğruladı.

2. Kansere Karşı Savaşır 

Siyah çayın içindeki bazı maddeler yumurtalık kanseri bulunan hücrelerin yaygınlaşmasını engelliyor. ABD’de yapılan bir araştırmada günde iki bardak siyah çay içen kişilerde %30 oranında daha az yumurtalık kanseri görülmüştür.

Ayrıca birçok araştırma siyah çayın akciğer kanserine, prostat kanserine ve meme kanserine karşı savaştığını da gösteriyor.

3. Diyabet riskini azaltır

Diyabet dünyada oldukça yaygın bir hastalık ve metabolizma ile ilgili bu ciddi rahatsızlık ilk evrelerde tedavi edilebilir hatta önlenebilir bile. Bazı bilim insanları araştırmalarında, siyah çay içmenin ikinci tip diyabete riskini azalttığını çünkü vücudu insüline daha duyarlı hale getirdiğini ve beta hücrelerin fonksiyon bozukluğunu engellediğini fark etti.

4. Zayıflamaya yardımcı olur

Siyah çay antioksidan bakımından zengin olduğundan oksijen noktalarının temizler ve hem normal vücut hücrelerinin hem de vücudun işlevini yeniler ve sindirimin hızlanmasına yardımcı olur. Eğer beslenme şeklinde dengeli seçimler yapılırsa siyah çay içmek iç organlardaki yağları eritmeye yardımcı olabilir.

5. Kemik Sağlığını Güçlendirir

Yaşlandıkça kemiklerimiz zayıflamaya başlar. Ancak, bilim insanları siyah çay içmenin kemik yoğunluğunu büyük ölçüde onardığını çünkü siyah çayın kalsiyum içerdiğini gözlemledi. Bu sebeple, siyah çay içmek kırık ya da çatlak oluşumu riskini azaltıyor. Belli bir yaştan sonra siyah çayın günlük beslenme rutinine eklenmesi, osteoporoz, kemik kırılması veya çatlaması gibi durumlara karşı savaşıyor.

7. Sindirim Sistemini Düzenler

Sağlıklı bağırsaklar ve mide sizi birçok hastalıktan veya rahatsızlıktan korur. Fakat siyah çay tüketmek, iyi bağırsak bakterilerinin çeşidini ve sayısını artırıyor. Çayın içindeki iyi bakterileri artıran polifenollerin hem probiyotik olarak da işlev gördüğü hem de kötü bakterilerinin oluşumunu azalttığı ortaya çıktı. Ayrıca siyah çayın mide ülseri ve kalın bağırsak ya da mide kanseri riskini azaltmaya da yardımcı oluyor.

8. Ağız Sağlığını Olumlu Etkiler

Siyah çayın içinde bulunan antioksidan ve antibakteriyel nitelikleri olduğundan, diş plağı, çürük veya daha temiz bir nefes için gibi ağız sağlığına olumlu etkileri olduğu anlaşılmıştır.

9. Cildi ve Göz Altlarını Onarır

Göz altı şişliği ve morluğu birçok insanın karşılaştığı tatsız bir durumdur. Siyah çay, yüze direkt olarak uygulandığında bu tip etkileri azaltıyor. Ayrıca içindeki B2, C, E vitaminleri ve potasyum, magnezyum gibi mineraller sayesinde cildi besliyor ve erken yaşlanma belirtilerini de azaltıyor.

10. Saç Dökülmesini Önler

Siyah çayın içindeki yüksek antioksidan ve kafein, saç sağlığına yararlıdır. Antioksidanlar saç sağlığını olumlu etkilerken, kafein ise saç dökülmesini tetikleyen bir hormonun salınımını önler.

11. Göz Sağlığını İyileştirir

Kuru ve kaşınan gözleri olan kişiler için iki tane çay poşetini on dakika ılık suda bekletip, fazla suyunu aldıktan sonra gözlerde bekletmek tahrişi ve ilhapı alır. Hatta miktarı fazla olmamak kaydıyla içilen çay içilmesi kandaki glikoz seviyesini azaltıyor ve bu yüksek şekere bağlı olarak da artan katarakt rahatsızlığının ortaya çıkmasını azaltıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder