Ses Hızı Kaç Kilometredir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 09, 2018

Ses Hızı Kaç Kilometredir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Ses Hızı Kaç Kilometredir? 

Ses, maddelerin titreşimleri sonucu meydana gelir. Ses hızı esnek bir ortam vasıtasıyla ilerleyen ses dalgalarının birim başına yolladığı mesafedir. Sesin hızı her frekans dalgasında aynıdır, frekans hızları havanın yoğunluğu ve sıcaklığına göre değişir; frekans hızı soğuk havada azalır, sıcak havada artar.  Ses hızı madde tanecikleri arası boşluk arttıkça yavaşlar yani ses katıda en hızlı ilerlerken gazda en yavaş ilerler.


Sesin maddelerdeki hızları:

Ses Hızı Kaç Kilometredir?
Ses Hızı Kaç Kilometredir? 

Katıda genel ses hızı: 5000 m/s
Sıvıda genel ses hızı: 1453 m/s
Havada genel ses hızı: 340 m/s
Boşlukta ses yayılmaz.
sesin-hizi-kac-km
Mach Numarası Nedir?
Aerodinamikte kullanışlı bir sayı olan mach sayısı, hava hızının yerel ses hızına olan oranıdır.

Ses Hızı Aşılır Mı?
Ses hızı askeri alanda birçok araçla aşılmış durumda, kullanılan araçların sivillere uyarlanması durumunda büyük bir ekonomi gerektiği için şimdilik herkesin bunu deneyimleyeceğini söyleyemeyiz. Chuck Yeager ses hızını aşan ilk insandır. Virginia eyaletinde dünyaya gelen Yeager ikinci dünya savaşında askeri pilot olarak görev aldı savaş sonrasında ordudan ayrılmayıp test pilotu oldu. 14 Ekim 1947 yılında Bell X-1 uçağını test ederken ses hızını aştı ve tarihe geçti.

Ses Hızını Aşan Araçlar
İlk olarak Chuck Yeager’in kullandığı Bell x-1 uçağı örneğini verebiliriz. Son zamanlarda gelişen teknoloji ile ses hızını geçen araçların sayısı artmış bulunmakta. Thrust SSC isimli araba da sesten hızlı giden ilk otomobil olmuştur. Jet yakıtı ile çalışan tek kişilik bu otomobilin durması için dört tekerleğe de bağlı olan bir fren sistemi uygulanmaktadır.

Suda Ses Hızı Kaç Km’dir?
Sesin su altında hızı sabit değildir, suyun sıcaklığı, basıncı, tuzluluğu bu hızı etkiler. Suyun yapısı yansıtıcı bir özellik taşıyan yüzey gibidir. Sakin su içerisinde ses 4-5 kilometre uzağa gidebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder