Pastırma Yazı Nedir? Pastırma Yazının Anlamı Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 23, 2018

Pastırma Yazı Nedir? Pastırma Yazının Anlamı Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Pastırma Yazı Nedir? Pastırma Yazının Anlamı Nedir? 

Pastırma yazı nedir? Pastırma yazı ne anlama gelir? Pastırma yazı hangi mevsimde ve hangi dönemlerde görülür? Pastırma mevsimi ile ilgili olarak genel bilgiler.


Pastırma Yazı
Pastırma Yazı Nedir? Pastırma Yazının Anlamı Nedir?
Pastırma Yazı Nedir? Pastırma Yazının Anlamı Nedir? 

Pastırma yazı sonbahar mevsiminin bitimine yakın yaşanan güneşli ve nispeten sıcaklığın mevsim normallerinin üstünde seyrettiği günlere ya da döneme verilen isimdir. Pastırma yazı denilen dönem genellikle Ekim ayının sonlarında başlayıp Kasım ayının ortalarında bitmektedir. Bu dönem bir hafta ya da 10 gün sürmektedir. Genellikle pastırma yazının yaşandığı günlerde yağış olmamakla birlikte gündüzler sıcak geçer ancak geceleri yine de serindir. Hatta bazı bölgelerde geceleri don olayı bile yaşanabilmektedir.

Pastırma yazının oluşum sebebi ise kutup bölgesinden gelen alçak basınca sahip bir soğuk hava kütlesinin hareketsiz bir hale gelerek yüksek basınçlı bir hale gelmesidir. Bu değişim yüksek basınca sahip soğuk hava kütlesinde önemi sıcaklı değişimleri gerçekleşmesine sebebiyet verir. Bu değişim aynı zamanda pastırma yazının en önemli göstergesi kabul edilen puslu havaların oluşması sağlanır.

Pastırma yazı deyimi ülkemize ait bir deyim olup pastırmaların en iyi bu dönemde hazırlanması sebebi ile verilmiştir. Pastırmanın en ideal kuruma döneminin bu dönem olması sebebi ile böyle bir isim ile anılmaktadır. Farklı ülkelerde ise farklı isimler ile anılan pastırma yazına Kuzey Amerika’da “Indian Summer” (Yerli yazı), İsveç’te “Azize Birgitta Yazı“, Almanya’da ise “Kocakarı yazı” isimleri verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder