Parçanın Konusu Nasıl Bulunur? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 01, 2018

Parçanın Konusu Nasıl Bulunur?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Parçanın Konusu Nasıl Bulunur? 

Parçanın anlam yönü konusunda, parçanın konusu nasıl bulunur, örnek sorular ve cevaplar, açıklamalar.


PARÇANIN KONUSU
Konu, paragrafta yazarın, üzerinde en çok durduğu kavram ya da kavramlardır. Bu kavramlar, bir durum, olay, sorun, duygu, düşünce, sezgi ile ilgili olabilir. Yani konu olarak her şey paragrafa girebilir.

Konu paragrafa sorulan “Yazar ne anlatıyor, neden söz ediyor?” sorularının cevabıdır. Bunu, bir paragrafta en çok neyden söz ediliyorsa konu odur, şeklinde de ifade edebiliriz.

Örnek:
“Türkiye eski eserlerle dolu bir ülkedir. Ülkenin her yerinde tarihi bir harabe, eskiden kalma bir eser vardır. Köylerde, kasabalarda bile yeni binalar, oteller, meydanlar, kitaplıklar onların çevresinde kurulmalıdır. Mesele eski eserleri değerlendirmeyi bilmektir. İyi kullanıldığı takdirde eski eserler, yeni yapılar arasında vitrine konulmuş mücevherler gibi parlar.”

Bu parçanın konusu “ülkemizdeki eski eserler” dir.

Örnek Soru
Şiir değiştirir insanı. Bir okuyucu sevdiği şairi tanımadan başka tanıdıktan sonra başka insandır. Çok sevdiğiniz, hoşunuza giden şiirlerle ilk karşılaşmanızı düşünün. Gece ise uykunuz açılmıştır. Bir daha, bir daha okumak, ezberlemek, yakınlarınıza dinletmek istersiniz okuduğunuz şiiri. Yaşama istekleriniz artmıştır. Bir coşku, bir katkıdır yaşamınıza. Artık değişmiş, zenginleşmiştir yaşamınız. Paragrafın konusu nedir?

A) Şiirin insan hayatını etkilediği
B) Şairleri tanımak gerektiği
C) Şiir okumanın bir ihtiyaç olduğu
D) Şiirin hoşça vakit geçirttiği

Çözüm :
Bir paragrafın konusunu bulmak için “Yazar bu paragrafta neyden bahsediyor?” sorusunu sorarız. Bu paragrafta yazar, sevilen bir şiirin insan hayatını nasıl etkilediğinden bahsediyor.
Cevap A

Konu, bazen bir şiir parçası verilerek de sorulabilir.

Örnek Soru :
Bir güvercin kanadında okşuyorum
Göklerin maviliğini
Serçelerin cıvıltısıyla siniyor içime,
Ağaçların yeşilliği,
Bulutların ipek gölgesi
Çocukların yüzünde ışıldıyor.
(Cahit Sıtkı Tarancı)
Şiirin konusu ne olabilir?

A) Doğanın önemi
B) Çocuk sevgisi
C) Yaşama sevinci
D) Özgürlük isteği

Çözüm :
Şair, bu şiirde göklerin maviliğinden, ağaçların yeşilliğinden, serçelerin cıvıltısından, çocukların yüzlerinin ışıldamasından kısacası yaşamın güzelliklerinden söz ederek yaşama sevincini anlatıyor.
Cevap C


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder