Ondört Masum Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 23, 2018

Ondört Masum Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Ondört Masum Nedir?

Ondört masum nedir, ne demektir? Ondört masum neden günahsızdır, kimlerdir, isimleri ve hayatları hakkında kısaca bilgi.


On dört Masum
On Dört Masum; Şiiliğin İmamiye mezhebine göre günahtan arındırılmış 14 kişidir. Bunlar Hz. Muhammed, kızı Hz. Fatma ve On İki İmam’dır.

Ondört Masum Nedir?
Ondört Masum Nedir?

İnanışa göre Hz. Muhammed, peygamber olduğu için günahtan arınmıştır. Hz. Fatma ile ilk üç imam olan Hz. Ali, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’in masumiyetleri de Tanrı’nın ehl-i beyti günahtan, her türlü kirden arındırmayı irade ettiğini bildiren Kuran âyetiyle (Ahzab 33) dile getirilmiştir. Öbür imamlar da Hz. Muhammed’in vâsileri ve ehl-i beytten oldukları için masumdurlar. Burada masumiyet küçük ya da büyük hiçbir günah işlememeyi, Tanrı’nın buyruklarını eksiksiz yerine getirmeyi belirtir.

İmamiye inançlarına göre insanlığın her zaman, Tanrı’nın kendisine önderlik yetkisi verdiği bir masuma gereksinimi vardır. Masum imamlar itaat edilmesi gereken, erdem ve bilgi bakımından en üstün, Kuran’ın iç ve dış anlamlarını bilen, mutlak tasarruf sahibi, Hz. Muhammed gibi saygı duyulması ve sevilmesi gereken, islam kurallarının koruyucusu ve uygulayıcısı kişilerdir. Onlara itaat, Tanrı’ya itaat, onlara isyan da Tanrı’ya isyan sayılır. Son masum hayattadır, ama gizlidir; kıyametten önce ortaya çıkarak İslamı evrensel boyutlarda egemen kılacaktır.

On Dört Masumun İsimleri

Muhammed bin Abdullah (İslam peygamberi)
Fatıma binti Muhammed (İslam Peygamberi’nin kızı)
İmam Ali bin Ebu Talib (İslam Peygamberi’nin damadı, amcasının oğlu)
İmam Hasan bin Ali (Şerifan)
İmam Hüseyin bin Ali (Seyyidan)
İmam Zeynelabidin
İmam Muhammed Bakır
İmam Cafer Sadık
İmam Musa Kazım
İmam Ali Rıza
İmam Muhammed Cevâd/Tâki
İmam Ali Naki
İmam Hasan Askeri
İmam Muhammed Mehdi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder