Olmek Kültürü Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 23, 2018

Olmek Kültürü Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Olmek Kültürü Hakkında Bilgi 

Olmek kültürü nedir, Olmekler kimlerdir? Olmek kültürü özellikleri, tarihçesi, Olmekler hakkında bilgi..


Olmek Kültürü
Olmek Kültürü; Kolomb öncesi dönemin ilk incelikli Orta Amerika kültürüdür. En önemli merkezleri bugünkü Meksika’da, Veracruz’un güney kesimiyle bitişiğindeki Tabasco eyaletindedir. Bunların başlıcaları La Venta, San Lorenzo ve Tres Zapotes’tir. 

Olmek Kültürü Hakkında Bilgi
Olmek Kültürü Hakkında Bilgi 

Ölmek sanatına ilişkin ilk buluntular İÖ y, 1150’ye tarihlenir. Bu sanatın İÖ 1100-İÖ 800 arasında geliştiği ve üslup özelliklerinin Meksika Vadisinden (Tlatilco kültürü) El Salvador Cumhuriyeti’ne (Chalchuapa kaya oymaları) kadar yayıldığı görülür. Yayılmanın siyasal bir imparatorluğun, bölgeler arası ticaret ilişkilerinin ya da bir dinsel kültün varlığına işaret ettiği öne sürülmüştür.

Ölmek sanatının örnekleri arasında anıtsal heykeller, küçük yeşim oymalar, çanak çömlek ve çeşitli eşya yer alır. Egemen örge jaguar yüzü ya da insana benzetilmiş stilize jaguardır. 

Dinsel tören merkezleri olan La Venta ve San Lorenzo’da büyük höyükler, oymalı steller, sunaklar ve heykeller vardır. Bu yapı ve anıtlar kadar sanat üslubunun incelmişliği ve güçlülüğü de Ölmek toplumunun karmaşık ve hiyerarşik yapısına işaret eder. İÖ y. 800’den sonra Ölmek üslubunun etkisini yitirdiği, Ölmek yerleşmelerinin hepsinin terk edilmemesine karşın Ölmek kültürünün zamanla değiştiği ve bu yörenin Orta Amerika’nın kültürel merkezi olmaktan çıktığı görülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder