Nysa Antik Kenti Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 21, 2018

Nysa Antik Kenti Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Nysa Antik Kenti Hakkında Bilgi 

Nysa Antik Kenti nerededir? Nysa Antik Kenti’nin tarihçesi, neler bulunur, özellikleri nelerdir, resimleri, hakkında bilgi.


Nysa Antik Kenti
Nysa Antik Kenti; bugün Sultanhisar. Batı Anadolu’ da, Karya bölgesinde antik kenttir. Aydın-Denizli karayolu üzerinde, Aydın il merkezinin 30 km doğusundadır.

Nysa Antik Kenti Hakkında Bilgi
Nysa Antik Kenti Hakkında Bilgi 

Aslında eskiçağda değişik ülkelerde Nysa adında 10 kadar kent vardı. Karya bölgesinde, Messogis (Aydın) Dağlarının güney eteklerindeki Nysa, İÖ 3. yüzyılda Yunanistan’dan gelen Spartalı göçmenler tarafından Athymbra ya da Athymbros adıyla kurulmuştu. İÖ 200’lerde Selevkoslarca yeniden inşa ettirildiği ve bu sülaleden bir kadının adından ötürü Nysa diye anıldığı sanılmaktadır.

Nysa’nın tarihi konusunda fazla bilgi yoktur. Eğitim alanında ileri bir düzeyde bulunduğu, yetiştirdiği hatip ve filozoflarla ünlü olduğu bilinir. Roma’da Pompeius’un çocuklarına ders veren Aristodemos da Nysalıydı.

Kent derin bir sel yatağıyla iki bölüme ayrılmıştır. Eskiçağda bu derin yatak üzerinde bir köprü vardı. Bugün Sultanhisar’ dan Nysa’ya gelindiğinde karşılaşılan ilk yapı kalıntısı geç Roma döneminde yapılmış bir gymnasioridur. Onun kuzeyinde büyük bir Bizans yapısının kalıntısı vardır. Daha kuzeye ilerlendiğinde, iki ya da üç katlı olduğu sanılan kütüphaneye ulaşılır. İS 2. yüzyıla ait olan bu yapıda, okuma odasının yanında yer alan kitap raflarını nemden korumak için, rafların bir dehlizle dış duvarlardan ayrıldığı anlaşılmaktadır. Tiyatro kütüphanenin kuzeydoğusundadır, oturma sıraları bir yamaca yaslanmıştır. Helenistik dönemde yapılmış, Roma döneminde onarılmış olan yapının 23 oturma sırası vardır. Üstünde kentin yer aldığı kayalık platoyu derin vadiler halinde bölen sel yataklarından birinin üstünde, tonozlar ve kanallar yapılarak inşa edilmiş Roma Stadion’u yer alır. Çok uzakta olmayan Aphrodisias kentindekine benzeyen bu Stadion sellerin zarar vermesi nedeniyle günümüzde iyi durumda değildir. Sel yatağının doğusundaki platoda Nysa’nın en iyi korunmuş yapısı olan odeion ya da bouleterion bulunmaktadır. İS 2. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiş olan bu yapının doğusunda agora yer alır. Agora ile Stadion arasında, hamam olarak nitelenen bir yapı görülür. Kenti Bizans döneminde yapılmış bir sur çevreler. Batıdaki nekropolde bulunan mezarlar iki katlı, tonozlu ve sürekli bir cephe oluşturacak biçimde yapılmıştır. Mezar odalarının çoğunda lahitler vardır.

Kentin tiyatrosunda Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından temizleme çalışmaları yapılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder