Nikotinik Asit Nedir? Özellikleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 06, 2018

Nikotinik Asit Nedir? Özellikleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Nikotinik Asit Nedir? Özellikleri

Nikotinik asit nedir, özellikleri nelerdir? Nikotinik asit nelerde bulunur, formülü, elde edilmesi, vücuda etkileri nelerdir?


Nikotinik Asit
Nikotinik asit, niyasin olarak da bilinir, suda çözünen B vitamini türüdür. Metabolizma sırasında amite (nikotinamit ya da niyasinamit) dönüşebilen nikotinik asit, B1 (tiyamin) ve B2 (riboflavin) vitaminleri gibi karbonhidrat metabolizmasında yeri olan bir koenzimdir.

Nikotinik Asit Nedir? Özellikleri
Nikotinik Asit Nedir? Özellikleri

1937’de elde edilen nikotinik asit bitkisel ve hayvansal besinlerde, özellikle yağsız ette bol miktarda bulunur. İnsanda günlük gereksinim ortalama 10-20 miligramdır. Yeterince alınamaması ya da vücuttaki miktarının belirli bir düzeyin altına düşmesi deri, sindirim ve sinir sistemi bozukluklarıyla ortaya çıkan pellagra adlı hastalığa yol açar. 

Bazı memelilerin bağırsaklarındaki bakteriler triptofan adlı amino asidi nikotinik aside çevirebilir; böylece hayvan için gerekli olan nikotinik asidin bir bölümü bu yolla karşılanır. Üstün nitelikli proteinlerce zengin besinlerin yenmesiyle vücuttaki triptofan miktarı yeterli düzeye gelirse besinlerle nikotinik asit alınması gerekmez. 

Bu durum, yumurta ve süt gibi yetersiz nikotinik asit içeren besinlerdeki proteinin insanda pellagrayı önleyebilmesini ya da iyileştirebilmesini açıklar.

Nikotinik asit, pişirme ve saklama işlemlerinin çoğuna dayanıklıdır. İlaç sanayisinde kömür katranından elde edilen β -pikolin ve kinolondan bireşimlenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder