Milli Mücadelenin Kadın Kahramanları Kimlerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 09, 2018

Milli Mücadelenin Kadın Kahramanları Kimlerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Milli Mücadelenin Kadın Kahramanları Kimlerdir? 

Milli mücadele döneminde kahramanlıklarıyla adlarını duyurmuş olan kadınlarımız kimlerdir? Milli mücadelenin kadın kahramanları hakkında bilgi.


Milli Mücadelenin Kadın Kahramanları

Milli Mücadelenin Kadın Kahramanları Kimlerdir?
Milli Mücadelenin Kadın Kahramanları Kimlerdir? 

ŞERİFE BACI

Kastamonu İnebolu’dan Ankara’ya kağnısıyla mermi taşıyan Şerife Bacı, ağır kış şartlarından dolayı donarak şehit düşmüştür.
Kurtuluş Savaşı’nda yanındaki küçük çocuğuyla birlikte Kastamonu İnebolu’dan Ankara’ya kağnı ile cephane götürürken ağır kış şartları nedeniyle Aralık 1921’de donarak şehit olmuştur. Çocuğu ise askerler tarafından donmaktan son anda kurtarılmıştır.



GÖRDESLİ MAKBULE

Batı Cephesi’nde Yunanlara karşı eşiyle birlikte mücadele eden Gördesli Makbule, başından vurularak şehit düşmüştür.
Yunanların Batı Anadolu’yu işgale başlamasıyla Türk çetelerine katılmış ve Yunanlara karşı eşi Halil Efe ile birlikte mücadele etmiştir. Silah arkadaşlarını korumak için öne atılınca başından vurularak şehit olmuştur.



ONBAŞI NEZAHAT

Onbaşı Nezahat, İnönü Savaşlarındaki katkıları nedeniyle Ahmet Derviş Paşa tarafından onbaşılığa yükseltilmiştir.
İnönü Savaşlarındaki katkıları nedeniyle Mustafa Kemal’in takdirini kazanmıştır. 12 yaşında tümen komutanı Ahmet Derviş Paşa tarafından onbaşılığa terfi ettirilmiştir.


KILAVUZ HATİCE

Milli Mücadele kadın milislerinden. Adana’da Fransızlara karşı verilen mücadeleye katıldı. Milli kuvvetlerin 8 Mayıs 1920 tarihinde Pozantı’da saldırıya geçmesi üzerine Fransızlar oldukça kritik bir duruma düştü. Bu sırada Hatice, Fransızlara güya ufak bir ücret karşılığı yol göstereceğini söyledi. Kendilerine sözde kılavuzluk ederek Türkler tarafından ihmal edilmiş bir istikametten onları selâmete çıkaracaktı. Gece karanlığında yola çıkardığı Fransızlara yanlış yol göstererek Kurtboğazı’na soktu. O sırada başlayan Türk taarruzunun ardından Fransızlar, Türk askerine esir düştü.



ERZURUMLU FATMA

Birinci Dünya Savaşı’nda eşinin şehit düşmesi üzerine Mustafa Kemal’le görüşüp savaşmak için izin alan Erzurumlu Fatma Kurtuluş Savaşı’nın Batı Cephesi’nde Yunanlara karşı mücadele etmiştir.
Eşiyle birlikte Birinci Dünya Savaşı’na katılmış, eşinin şehit olmasından sonra Mustafa Kemal’le görüşerek Batı Cephesi’nde görev almıştır. Vatanın düşman işgalinden kurtarılması için çalışmıştır. Sakarya ve Büyük Taarruz savaşlarına katılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder