Mide Küçültme Ameliyat Nedir ? Nasıl Yapılır ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 09, 2018

Mide Küçültme Ameliyat Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Mide Küçültme Ameliyat Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Mide küçültme ameliyatı hakkında bilgiler
Hangi cinsiyette ve hangi yaşta olunursa olunsun, bulunulması gereken ideal kilonun üzerine çıkıldığında bu otomatikman tıp dilinde “morbid obezite” olarak adlandırılan hastalık derecesinde şişmanlık durumunu oluşturmaktadır.


Bu tür obeziteye sahip olan bireyler için, normal şişman statüsünde sayılan bireylerin yaptıkları düzenli egzersizler ve  düzenli ve sağlıklı beslenme programlarıyla zayıflamak malesef ki olası değildir. İşte bu yüzden bu tip obezlerin  kendi durumlarının dışına çıkıp normal kilolarına ve sağlıklarına kavuşmak adına başvurdukları en doğru yol ameliyattır.

Mide küçültme ameliyatı kime uygulanır?
Bir bireyin obezlik derecesinde olduğuna ve sağlığına kavuşmak için tek seçeneğinin ameliyat olduğuna kanaat getirilmesi için öncelikle bir uzman hekim tarafından vücut kitle endeksinin hesaplanması gerekmektedir. Bahsedilen bu endeks ölçümü vücudun kilogram ağırlığının, vücudun metresel olarak uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanabilmektedir. Mide küçültme ameliyatının kimlere yapıldığı ise şu başlıklar altında açıklanabilmektedir;

midenin-kucultulmesi
Vücut kitle endeksi hesapladığında değerler olarak 35 ya da 40 değerlerinin arasında çıkan kişilerin, bunların dışında yüksek tansiyonunun, şeker hastalığının, eklem hasarlarının, uykuda solunum durması durumunun, cinsel fonksiyon eksikliklerinin ve kan yağı değerlerinin yüksekliğinin olması da acilen ameliyata alınmasını gerektiren durumlardandır.

Vücut kitle endeksi hesaplandığında değerler olarak 40 değerinin üzerinde bir değere sahip olan kişi varsa, başka hiç bir durumuna bakılmadan direkt olarak acil ameliyat listesine alınmaktadır.

Ameliyat olacak hastaların genel olarak çok küçük yaşlardan ya da çok ileri yaşlardan olduklarına rastlanmamaktadır. Dünya popülaritesinde bu tip mide küçültme ameliyatları geçiren kişilerin genellikle yaşlarının 20 yaş ile 50 yaş arasında değiştiği görülmektedir.

Mide küçültme ameliyatı nasıl yapılır?
Mide küçültme ameliyatı, hastanın durumuna ve ihtiyacına göre farklı şekillerde yapılabilmektedir. Üç farklı türü olan bu ameliyatlar mideye tüp taktırma yöntemi, mide balonu yaptırma yöntemi ve mideye kelepçe taktırma yöntemi şeklinde değişmektedir.

Tüp mide ameliyatı :

Midemizin genişleyip darlaştırılabilmesi özelliği göz önünde bulundurarak, tüp mide ameliyatı yapıldığında midenin şekli bir muza benzetilebilmektedir. Yani midenin hacmi daralttırılarak kişinin daha çabuk doyması sağlanabilmekte ve daha az yemek yediği için kilo verme süreci hızlandırılmaktadır.
1 saatlik bir süreçte gerçekleştirilen bu ameliyat, mide küçültme ameliyatı risklerini neredeyse hiç denecek kadar az miktarda içerdiği için çoğu uzman tarafından sıklıkla tercih edilen ameliyat yöntemlerinden biri olarak göze çarpmaktadır.
mide-ameliyatinin-asamalari
Mide balonu ameliyatı :

Bu yöntem genel olarak ameliyat korkusu olan hastalara ve daha hızlı bir şekilde kilo vermesi gereken hastalara uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemin de amacı midenin hacmini küçülterek hastanın daha az yemek yemesini sağlamak ve daha hızlı süreçlerde kilo vermesini sağlamaktır.
Mide balonu ameliyatı geçirilirken öncelikle endoskopi yapılarak mideye boş halde olan bir balon yerleştirilir ve ardından şişirilmeye başlanır. Hasta ameliyat sonrası her yemek yediğinde kısa bir süre sonra midesinde şişkinlik ve doygunluk hissedebildiğinden kolay bir şekilde kilo vermeye başlayabilmektedir.

Ancak bu operasyondan sonra mideye yerleştirilen balonun  mutlaka en geç 6 ay içerisinde bulunduğu yerden alınması gerekmektedir. Operasyonun ilk 7 günü hasta, doktorunun gözetiminde tutulduktan sonra taburcu edilebilmektedir. Çünkü bazı hastalarda vücut içerisine yabancı bir cisim sokulduğundan dolayı reaksiyon verebilmekte ve bazı hastalarda ağrılanmalar meydana gelebilmektedir. Tabi bu ağrılanmalar o ilk hafta içerisinde verilen ilaçlarla kontrol altına alınıp dindirilir.

Mide kelepçesi ameliyatı :

Bu ameliyat esnasında, mideyle yemek borusunun 4 santim kadar alt kısmına özel yapıdaki bantlar yapıştırılmaktadır. Bu bantlar vücutta herhangi bir alerjik reaksiyon yaratmamakta; ekstradan bir iltihaplanmaya, sıkışmaya ya da zedelenmeye neden olmamaktadır.

Kelepçenin üst kısmında kalan bölüm daralacağından hasta otomatikman yemek yemeye başladıktan kısa bir süre sonra doyma hissine ulaşarak kısa sürede kilo vermeye başlayacaktır. Bahsedilen diğer mide ameliyatlarına göre daha ağır bir operasyon olan mide kelepçesi ameliyatı, çoğunlukla az önce bahsettiğimiz ilk 2 operasyonu geçirerek herhangi bir sonuç alamayan hastalara öncelikli olarak uygulanmaktadır.

Mide küçültme ameliyatı fiyatları nedir?
Bu tip operasyonlar için kesin bir fiyat aralığı verilmesi pek mümkün olmamaktadır çünkü mide küçültme ameliyatı yapan hastaneler kendi donanımlarına göre ve uzmanlarının eğitimleriyle deneyimlerine göre operasyonları hastalarla görüşerek durumun gerekliliğine göre bir tedavi ve fiat süreci geliştirmekten yana olmaktadırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder