Ihlamur Kasrı Nerededir? Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 28, 2018

Ihlamur Kasrı Nerededir? Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Ihlamur Kasrı Nerededir? Hakkında Bilgi 

Ihlamur Kasrı nerededir? Ihlamur Kasrı kim tarafından yaptırılmış, ne amaçla kullanılmıştır, tarihi, özellikleri, hakkında bilgi.


Ihlamur Kasrı

Ihlamur Kasrı Nerededir? Hakkında Bilgi
Ihlamur Kasrı Nerededir? Hakkında Bilgi 

Ihlamur Kasrı; Abdülmecid’in, İstanbul’ da, Beşiktaş semtinde, 19. yüzyılın çok sevilen mesire yerlerinden biri olan Ihlamur Deresi vadisinde, av ve dinlenme köşkü olarak Nigoğos Balyan’a yaptırdığı kasır (tamamlanışı 1853). 

Dikdörtgen planlı, oldukça küçük bir yapıdır. Yerden 3 m kadar yükseltilmiş bir alt bölüme oturur. Uzun kenarlarından birinin ortasında bulunan kapıya, “U” biçiminde, Avrupa barok mimarlığındaki örneklerini andıran iki kollu, görkemli bir merdivenle ulaşılır. Bu “U”lar, birer kenarları yapıya bitişik, birer kenarları da açıkta olmak üzere karşılıklı yerleştirilmiştir. Kapının iki yanındaki içi vazolu nişlerden sonra sağda ve solda birer ikiz pencere yer alır. 

Cephe yukarıda rozet ve askı çelenklerle bezeli bir alınlık duvarıyla sona erer. Kapı, pencere ve nişlerin dışında kalan bütün cephe yüzeyi yüksek kabartma istiridye kabuğu, yaprak ve çiçek örgeleri ve rozetlerle kaplıdır. Bütün bu barok ve rokoko örgeler yapının görünümüne büyük bir hareketlilik kazandırır. Aynı tür bezemelerin kullanıldığı iki yan cephede birer tane de ayaklar üstüne oturan balkon vardır.

Cumhuriyet döneminde bir süre boş kalan Ihlamur Kasrı 1952’de Tanzimat Müzesi olarak düzenlenmiştir. Bir süre sonra yapının TBMM Milli Saraylar Müdürlüğü’ne geçmesi üzerine, müze Yıldız Sarayı bahçesindeki Çadır Köşkü’ne taşınmıştır. Daha sonra onarılan kasır 1987’de yeniden ziyarete açılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder