İguvium Tabletleri (Iguvine Tablets) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 28, 2018

İguvium Tabletleri (Iguvine Tablets)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İguvium Tabletleri (Iguvine Tablets) 

İguvium Tabletleri (Iguvine Tablets) nedir, özellikleri nelerdir? İguvium Tabletleri tarihçesi, hakkında bilgi.


İguvium Tabletleri (Iguvine Tablets)

İguvium Tabletleri (Iguvine Tablets)
İguvium Tabletleri (Iguvine Tablets) 

Iguvium Tabletleri, Latince tabulae iguvinae, eski bir Umbria yerleşmesi olan Iguvium’da (bugün Gubbio, İtalya) 1444’te bulunmuş bir dizi tunç tablet. Yedi tanesi bugün Gubbio Müzesi’ndedir. İki tane daha olduğu, bunların 1540’ta Venedik’e götürüldüğü ve orada kaybolduğu sanılmaktadır. Tabletler Umbria dilindedir; ilk dört tanesiyle beşincisinin bir bölümünde Umbria yazısı, ötekilerde Latin harfleri kullanılmıştır. 

En eskisinin İÖ 3. ya da İÖ 2. yüzyılda, en yenisininse İÖ 1. yüzyıl başlarında yazıldığı anlaşılmaktadır. Fratres Atiedii adlı bir dinsel topluluğun ayin usullerinin anlatıldığı bu tabletler, eski italik dilinin ve dininin incelenmesi açısından büyük değer taşır.

İlk tablet Iguvium’daki kutsal tepe ya da iç kalenin arındırılmasına ilişkin kurallara ve bu iş için en uygun zamanı belirlemede başvurulacak yöntemlere ayrılmıştır; aynı tablette halkın arınma biçimine de yer verilir. 

Altıncı ve yedinci tabletlerde gene arınma konusuna, ama çok daha geniş bir biçimde ve biraz daha geç bir dönemin diliyle yer verilmiştir. İkinci, üçüncü ve dördüncü tabletlerde, birkaç çeşit kurban töreni tanımlanmaktaysa da, bunların ayrıntılarının çoğu iyice belirsizdir. Beşinci tabletteki metin rahipler topluluğunun yönetilmesi konusunda ayrıntıları içerir. Bunlar arasında adfertor’un (başrahip) görevleri, alacağı ücret ve görevlerini uygun biçimde yerine getirmemesi durumunda karşılaşacağı cezalar da vardır. Bu tabletin sonunda, başlangıçta 10 grupta toplanan Iguvium halkının iki grubuyla Fratres Atiedii arasındaki karşılıklı yükümlülükleri belirten bir metin vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder