Humbarahane Nedir? Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 29, 2018

Humbarahane Nedir? Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Humbarahane Nedir? Hakkında Bilgi 

Humbarahane nedir, hangi alanda eğitim verilmektedir? Humbarahane özellikleri, tarihçesi hakkında kısa bilgi.

Humbarahane Nedir? Hakkında Bilgi
Humbarahane Nedir? Hakkında Bilgi 

Humbarahane
Humbarahane, 1734’te Üsküdar’da Toptaşı’nda açılan askeri okuldur. Askerliğin bir uzmanlık dalı haline geldiği Avrupa ülkelerindeki okullar örnek alınarak kuruldu. 

Kara ve deniz subayı yetiştirmek üzere Yeniçeri Ocağı’nın haseki ortalarıyla Boğaziçi bostancılarından seçilen adaylar okulun ilk öğrencileri oldu. Humbaracı Ahmed Paşa’nın öncülüğünde kurulan okulda Pirizade Said Efendi de hendese (geometri) dersleri veriyordu. Yeniçerilerin bu girişime karşı çıkması üzerine, Humbarahane mezun veremeden 1736’da kapandı.

Sadrazam Koca Ragıb Paşa tarafından 1759’da Haliç’te açılan yeni okul, Osmanlı ordusunun subay gereksinimini karşılamaktan uzak olmakla birlikte, 1790’a değin hizmet verdi. 

Ordunun eğitimi için Fransa ve İsveç’ten kurmay subay ve mühendisler getirten III. Selim 1792’de Humbarahane’ nin Hasköy’de yeniden açılmasını buyurdu. Sütlüce’deki lağımcı kışlası yeniden düzenlenerek Humbarahane’ye eğitim alanı olarak ayrıldı. 1795’te Mühendishane-i Berri-i Hümayun’un açılması üzerine Humbarahane kapatıldı ve öğrencileri bu yeni okula alındı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder