Hipoglisemi Nedir? Hipoglisemi Hastaları Nasıl Beslenmelidir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 16, 2018

Hipoglisemi Nedir? Hipoglisemi Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Hipoglisemi Nedir? Hipoglisemi Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Hipoglisemi, düşük kan şekeri rahatsızlığı olup baş ağrısı, halsizlik ve kaygı gibi sorunlara neden olabilir. Hipoglisemi olan bir kişi semptomları azaltmak için hangi yiyecekleri yemelidir? Bu makalede, hipoglisemi hastalarının yemek planlarını ve bu rahatsızlığın yönetimi için diğer ipuçlarını listeleyeceğiz.


Hipoglisemi Nedir?

Hipoglisemi Nedir? Hipoglisemi Hastaları Nasıl Beslenmelidir?
Hipoglisemi Nedir? Hipoglisemi Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Sürekli düşük kan şekeri düzeyi bulunan insanlar hipoglisemi hastalığına yakalanmış olabilir. Kan şekerinin düşük olması genellikle diyabet ile ilişkilidir, ancak şeker hastalığı olmadan hipoglisemi yaşamak mümkündür. Diğer yaygın nedenler arasında hormonal yetersizlikler, kritik hastalıklar ve aşırı alkol tüketimi yer alır.

Kan şekeri seviyeniz, yemek yedikten sonra 4 saat içinde düşüyorsa, reaktif hipoglisemi yaşıyor olabilirsiniz. Bu durum, yedikten sonra aşırı insülin üretiminden kaynaklanır.
Hipoglisemi; titreme, zayıf hissetmek, baş ağrısı, halsiz hissetmek, anksiyete ve sinirlilik, üzgün hissetmek, kalp çarpıntısı, görme bulanıklığı, dudakların karıncalanması gibi belirtiler gösterebilir.

Hipoglisemi Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Kahvaltı

Gece boyunca kan şekeri seviyeleri düşmüş olabileceğinden, bir kişi her zaman uyandıktan sonra kahvaltı etmeye çalışmalıdır. Sabahları kahvaltınızda, meyve sularının alımını sınırlandırmanız ve şeker ilavesiz meyve suları tercih etmeniz önerilir, çünkü bunlar kan şekeri seviyelerinin dengesiz hale gelmesine neden olabilir.

Haşlanmış yumurta, tam tahıl ekmeğinden yapılmış bir tost ile kahvaltınızı yapabilirsiniz. Yulaf ezmesi, agave, tarçın, bal ve yoğurt gibi gıdaları da farklı kahvaltılarınızda yiyebilirsiniz. Tarçın, kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olduğu bilinir ve pek çok kahvaltılığınız üzerinde kullanabilirsiniz.

Öğle Yemeği

Öğle yemeği küçük bir yemek olmalıdır, ancak enerjinin yavaş yavaş serbest bırakılmasını sağlayan protein, sağlıklı yağlar ve kompleks karbonhidratlarla zengin bir yemek olmalıdır. Tavuk, ton balığı veya tam tahıl ekmekli yeşillikli bir sandviç iyi bir öğle yemeği alternatifi olabilir. Sebze salatası veya ızgara balık da sağlıklı bir seçenek olacaktır.

Hipoglisemi olan bir kişinin, yedikleri gıdaların glisemik indeksinin farkında olması gereklidir. Sağlıklı görünen bazı gıdalar yüksek glisemik indekse sahip olabilir. Neyse ki, genellikle düşük glisemik indekse sahip bir alternatif bulabilirsiniz. Örneğin, tatlı patateslerin göreceli olarak düşük glisemik indeksi vardır ve antioksidanlarla doludur, bu nedenle yüksek glisemik indekse sahip beyaz patates gibi diğer patates türlerinden ziyade tatlı patates daha iyi bir seçim olacaktır.

Akşam Yemeği

Akşamları fazla yemek çoğu kişiye cazip gelebilir, ancak hipoglisemi olan bir kişi akşam yemeklerini küçük tutmalıdır. İyi bir akşam yemeği seçimi, protein ve kompleks karbonhidratları içerir.

Kahverengi pirinçten yapılmış bir pilavın yanına sebzeli tavuk tercih edebilirsiniz. Veya somon balığı ile salata yiyebilirsiniz.

Atıştırmalıklar

Hipoglisemi hastaları, kan şekeri düzeylerini sabit tutmak ve beslenmelerinde yeterli miktarda vitamin, mineral, sağlıklı yağ, protein ve lifli karbonhidrat bulundurmalarını sağlamak için yemekler arasında küçük, besleyici aperatifler almaya çalışmalıdırlar.

Sabah kahvaltı ile öğle yemeği arasında, öğle yemeği ile akşam yemeği arasında ve yatmadan önce alınacak mini sağlıklı atıştırmalıklar, gece gündüz kan şekeri düzeylerini dengede tutmaya yardımcı olabilir.

Bazı sağlıklı aperatif seçenekleri şunlardır: birkaç dilim çedar peynirli küçük bir elma, bir avuç fıstık ve bir muz, humus ile bir parça kepekli tost ekmeği, küçük bir sardalya veya orkinos ile kaplanan tam tahıllı krakerler, havuç veya salatalık ile humus, vb.

Düzenli egzersiz yapan kişilerin daha sık yemek yemesine ihtiyaç duyabileceğini unutmayın; yorucu veya sürekli fiziksel aktivite, kan şekeri düzeylerinin düşmesine neden olabilir. Bir kişi egzersiz öncesi karbonhidrat ve protein içeren küçük bir atıştırmalık yemelidir. İyi seçenekler şunlardır: Bir parça meyve veya bir avuç çilek ve tam tahıllı krakerler, çilekle karıştırılmış yoğurt ve bir elma, bir kaşık fıstık ezmesi ve bir dilim peynir, küçük avuç meyve ve fıstık, tam tahıllı ekmek üzerine şekersiz fıstık ezmesi ve sandviç, vb.

Dolu mide ile egzersiz önerilmez, bu nedenle egzersiz öncesi atıştırmalıkları küçük tutun ve bol miktarda su içerek su ihtiyacınızın karşılandığından emin olmanız önemlidir.

Hipoglisemi Yönetimi İçin Bazı İpuçları

Düşük kan şekeri vakası yaşayan bir kişi, 15-20 gram miktarında, küçük bardak meyve suyu veya birkaç kraker tüketebilir. Bunları yedikten 15 dakika sonra halen düşük kan şekeri belirtileri yaşanıyorsa, 15-20 gram daha karbonhidrat yenilebilir.

Bir hipoglisemi diyetinin takibi semptomları gidermeye ve kan şekerinin düşmesini önlemeye yardımcı olur. Basit şekerlerin azaltılması ve kompleks karbonhidratların arttırılması, gün boyunca kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olabilir ve herhangi bir ani yükseliş ya da düşmeyi önleyebilir.

Hipoglisemi olan bir kişi aşağıdaki yaşam tarzı düşüncelerini deneyebilir:
• Sık yemek yemek
• Şekerli gıdalardan, şekerli içeceklerden ve şeker eklenmiş meyve sularından kaçınmak
• Düşük glisemik indekse sahip gıdaları seçme
• Alkol tüketimini azaltmak veya ortadan kaldırmak

Ne Zaman Bir Doktora Gidilmeli?

Bir parça meyve veya meyve suyu gibi hızlı etkili karbonhidratları yemek veya içmek küçük hipoglisemi vakalarını tedavi edebilir. Bununla birlikte, daha şiddetli veya düzenli semptomlar gören herkes, en kısa zamanda doktora gitmelidir. Hipoglisemi yönetilebilir bir durumdur ve erken tanı, semptomların kontrol edilebileceği anlamına gelir. Tedavi edilmeden bırakıldığında, hipoglisemi belirtileri daha sık ve tehlikeli olabilir. Belirtiler diğer koşulları da taklit eder, bu nedenle bir doktorun durumu teşhis etmesi ve olası diğer nedenleri ekarte etmesi önemlidir. Bilinç kaybı da dahil olmak üzere ciddi hipoglisemi semptomları acil tıbbi yardım gerektirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder