Böbrek Taşı Nasıl Oluşur? Belirtileri ve Tedavisi Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 16, 2018

Böbrek Taşı Nasıl Oluşur? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Böbrek Taşı Nasıl Oluşur? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Böbrek taşı ağrısı çekenler, bu ağrının ne kadar dayanılmaz olduğunu ve başka ağrılara hiç benzemediğini hep anlatırlar. Yani böbrek taşı denildiğinde ilk aklımıza gelen o sancılı süreç oluyor. Yapılan araştırmalara göre ülkemizdeki kadınların %3’ü erkeklerin ise %10’luk bir kısmı hayatlarının bir döneminde bu sancılara maruz kalıyorlar. Böbrek taşı en çok 20-25 yaş aralığında görülmektedir.


Böbrek Taşı Nasıl Oluşmaktadır?

Böbrek Taşı Nasıl Oluşur? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?
Böbrek Taşı Nasıl Oluşur? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?
Genellikle aldığımız besin ve minerallerle, özellikle etin fazla tüketimi, yemeklerde tuz ve baharatın gereğinden fazla kullanımı, vücuttaki kalsiyum ve D Vitamini fazlalığı böbrek taşına sebep olabilmektedir. Az su tüketimi ve masa başında oturarak çalışmak da böbrek taşı oluşumunu tetiklemektedir. İşte aldığımız bu minerallerin küçük parçalar halinde böbrek içerisinde çökmesi ile böbrek taşı oluşur. Bu parçalar çok küçükse idrar yolu ile atılabilir ama büyük olması halinde idrar yolunda takılır ve bulundukları bölgeyi tıkayabilirler. Tıkanma sonucunda böbrekte dayanılmaz sancılar başlar.

Böbrek Taşı En Çok Hangi İnsanlarda Görülür?

– Hayvansal proteinleri, özellikle eti gereğinden fazla tüketen,
– Ailesinde böbrek taşı öyküsü bulunan,
– Aşırı kalsiyum ve D vitamini alan kişilerde,
– Obezite, yüksek kolesterol, idrar yolu enfeksiyonu, iltihaplı bağırsak hastalığı bulunanlar, tansiyon ve gut hastaları ile troid ve paratirodi hastalarında, diğer insanlara nazaran daha fazla böbrek taşı oluşma riski bulunmaktadır.

Böbrek Taşı Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?

– Özellikle karın, böğür ve yan bölgelerde şiddetli kıvrandıran ağrılar
– Mide bulantısına eşlik eden kusma,
– İdrarda kanama ve taş parçalarının varlığı,
– İdrar yolu enfeksiyonu,
– Çocuklarda, karın ağrısı, iştahta azalma ve idrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşının en belirgin belirtileridir.

Böbrek Taşı Oluşumunu Engellemek İçin Basit ve Çok Etkili Önlemler:

– Her gün en az 2-2,5 litre su içilmelidir. Çünkü böbrek hastalıklarının baş düşmanı sudur. Yaz aylarında içilen su miktarı biraz daha artırılabilir.
– Tuzlu,baharatlı ve hayvansal protein içeren besinler ayarında tüketilmelidir.
– Düzenli egzersiz, yürüş yapılmalıdır.
– Dengesiz diyetler ile aşırı kilo kaybından kaçınılmalıdır.
– Kırmızı elma içerdiği lif sayesinde böbreklerin daha iyi süzme işlemi yapmasını sağlamaktadır. Her gün 1 adet kırmızı elma tüketimi böbrek sağlığınız için çok önemlidir.
– Yemek aralarında tüketilen yoğurt böbreklerin çalışma sistemini düzenlemektedir. Ayrıca taze meyvelerle karıştırılan yoğurt vücudunuz için hem C vitamini kaynağı olacak hem de böbreklerinizin daha iyi çalışmasını sağlayacaktır.
– Demir ve çinko açısından zenginliği ile bilinen kabak çekirdeği, içeriğindeki Omega-3 ile böbrek hastalıkları için koruyucu görev yapmaktadır. Böbreklerin temizlenmesine de yardımcı olan kabak çekirdeği aynı zamanda depresyona ve bağışıklık sistemi hastalıklarına da iyi gelmektedir.
– Bal kabağının da belirli aralıklarla tüketimi böbrek taşı oluşumunu engellemektedir.

Böbrek Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır?

5 mm’ye kadar olan yani çok büyük olmayan taşların tedavisi için, bol sıvı alımı önerilmekte ayrıca ağrı kesici ve antispazmodik ilaçlar verilmektedir. Genellikle bu tedavinin sonucunda taş kendi kendine düşebilmektedir. Ancak 5mm’den daha büyük taşlar için aşağıda sunacağımız tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.

Ses Dalgaları İle Taş Kırma (ESWL) :

Vücuda dışarıdan ses dalgaları verilerek taş kırma yöntemidir. Böbrekte 2cm’ye kadar ulaşmış, idrar yolu taşlarında uygulanmaktadır. Taşın büyüklüğü, yeri, şekli tedavi açısından önem arz etmektedir. Anestezi yapılmadan uygulanabilmesi hasta açısından büyük avantaj sağlamaktadır. Taş birden fazla seans uygulanarak kırılabilir. Üç seans sonunda taşın kırılması gerçekleşmedi ise başka bir tedavi yöntemine geçilir. Tedavinin dezavantajı ise, taşın kırılması ile birlikte idrar yoluna dolan parçaların vücuttan atılmasında, şiddetli ağrılar duyulmasıdır.

Endoskopik Üreter Taşı Ameliyatı (URS) :

Böbrekten çıkmış ancak vücuttan atılamayan taşların, genel anestezi uygulanarak herhan bir kesme işlemi yapılmadan, idarar deliğinden girilerek lazer ile kırılması ya da dışarı çıkarılması yöntemidir. Bu tedavinin avantajı hastaların hastanede sadece bir gün yatırılıp ertesi gün evlerine dönüp, sadece bir gün sonra normal yaşantılarına geçebilmeleridir.

Endoskopik Böbrek Taşı Ameliyatı (RIRS) :

İdrar yolundan çok ince bir cihazla girilmesi ile böbrek içine kadar ulaşılması mümkün olmaktadır. Bu yolla ulaşılan taşların lazer kullanılarak kırılması yöntemidir. Bu yöntemle teknolojinin de desteği ile, 20-25mm’ye kadar olan taşlar kırılabilmektedir. Taş boyutu küçüldükçe, başarı oranı yükselmektedir. Ameliyat sonrasında 1 gün gibi kısa bir süre içerisinde hasta normal yaşamına döner.

Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı (PNL) :

Böbreğin içerisinde ses dalgası yöntemi ile kırılamayacak boyutta büyük taşlar için kullanılan bir yöntemdir. Genel anestezi yapılan hastanın, röntgen kontrolü sağlanarak. sırtında yani böbrek hizasında 1cm kadar genişlikte bir kesik atılır. Bu kesi yardımı ile böbreğe ulaşılır ve böbreğe iki ucu açık bir tüp yerleştirilir. Bu tüpün içerisinden farklı aletler yardımı ile böbrek taşına ulaşılır ve taş çıkartılır.

Laparoskopik Ameliyat:

Hastanın belinden 10 mm kadar kesikler atılarak, laparoskopik aletlerle yapılan kapalı operasyondur. Açık ameliyata göre daha az ağrı ve acı verir. Ameliyattan sadece 1 gün sonra hasta günlük aktivitelerini gerçekleştirebilir.

Açık Ameliyat:

Teknolojinin gelişmesi ve yukarıda anlatmış olduğumuz yöntemlerin daha yaygın kullanması ve başarı oranlarının yüksek olması sebebi ile en az uygulanan tedavi yöntemidir. Böbreğin tüm sistemine yerleşmiş ve diğer tedavi yöntemlerine cevap veremeyecek boyuttaki taşlar için uygulanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder