Hava küre nedir - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 17, 2018

Hava küre nedir

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Hava küre nedir

Hava küre yani Atmosfer, dünyayı çevreleyen hava alanının adıdır. Dünya üzerinde yaşayan canlıların hayatlarını sürdürmeleri için gerekli olan tabakadır. Yapılan incelemelerde atmosferin yapısında bilinenin aksine, en fazla azot gazı vardır. Bu gazın oranı yaklaşık olarak %78’dir.


Hava kürenin özellikleri

Hava küre nedir
Hava küre nedir

Dünyanın etrafını saran atmosfer, azot, oksijen ve diğer gazlardan oluşmuştur, tahmini olarak, dünya oluşurken yerkabuğunda olan gazlar ile şekillenmiştir. Yaklaşık olarak 800-1000 km. civarında kalınlığa sahiptir. Atmosferde, %78 oranında azot, %21 oksijen, %1 diğer gazlar ve su buharından oluşmaktadır. Dünyamızı çevreleyen atmosfer, yer yüzeyinden itibaren sıcaklık farkına göre belirli katmanlar oluşmaktadır. Aşağıdan yukarıya doğru, troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer’dir.

Yeryüzü katmanları

Troposfer; Yüksekliği ortalama11 km. kabul edilmektedir. Kutuplarda8 km.’ye kadar düşmektedir. Ekvatorda ise yaklaşık16 km. kadardır. Yeryüzünden yukarı doğru çıktıkça sıcaklık düşer. Troposfer’in en üst sınırında sıcaklık yaklaşık olarak -57 derecelere kadar düşer. Bütün yağmur, kar, şimşek ve bulutlar bu kısımdadır.

Stratosfer; yaklaşık olarak48 km. kadardır ve sınırından sonra hava ısınmaya başlar. Bu katman ozon tabakasının olduğu alandır. Böylece güneşin zararlı ışınlarına bu katman kalkan görevi görür.

Mezosfer; yaklaşık olarak45 km. civarındadır. Stratosferden hemen sonraki tabakadır. Mezosfer başında sıcaklık düşer ve sınırında-100 Cderecedir.

Termosfer; yer kabuğundan80 km. sonra başlar ve yaklaşık olarak 900km. genişliğin dedir. En sıcak bölgedir. 400-1800Carasında sıcaklığı vardır. Sıcaklık bakımından bir düzeni yoktur. Bazı noktalarda0Cdereceye kadar düşebilir.

Ortalama olarak 1000km. kadar kalınlığı olan atmosfer, ilk 100km.sinde %78 azot, %21 oksijen, %1 karbondioksit, su buharı, ozon, argon, klipton, ksenon, helyum, hidrojen gibi gazlar ve toz taneleri bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder