Futbolda Top Kontrol Yöntemleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 04, 2018

Futbolda Top Kontrol Yöntemleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Futbolda Top Kontrol Yöntemleri 

Futbolda top kontrolü nasıl yapılır? Futbolda top kontrol yöntemleri nelerdir, ayak ve göğüs ile yapılan kontroller hakkında bilgi.


TOP KONTROL YÖNTEMLERİ
Müsabakalar ve antrenmanlar sırasında hareket hâlinde olan toplar değişik metotlarla kontrol edilebilir. iyi bir top kontrolünde çabukluk, amaçlı kontrol, topun ve futbolcunun pozisyonu ve kontrolden sonraki adımın plânlanması önemlidir.

Futbolda Top Kontrol Yöntemleri
Futbolda Top Kontrol Yöntemleri 

Top kontrol metotları, topu kontrol altına almada kullanılan vücut kısımlarına göre değişir

1. Ayak ile Yapılan Kontroller
Ayak içi ile: Yuvarlanmakta olan ya da yüksekteki top kontrolleri ayak içi ile yapılır. Vücut pozisyonu iç vuruşlardaki pozisyonun aynısıdır. Topa temas sırasında bacak kalçadan itibaren geriye doğru hareket ettirilir ve top ayağın içinde tutulur ki bu sırada hareketler oldukça yumuşaktır.

Ayağın üstü ile: Havadan ya da orta yükseklikten gelen toplara uygulanan bu teknikte top doğrudan doğruya, zıplamasına fırsat bırakılmadan kontrol altına alınır. Ayağın üstü ile kontrol tekniğinde ayağın mümkün olduğunca açılması gerekir. Vücut destek ayağın üzerinde dururken diz hafifçe kıvrılır ve gevşek bırakılan ayak kalçadan itibaren mümkün olduğu kadar havaya kaldırılır. Top ayağa geldiği sırada karşılanır ve ayak yere indirilir. Ayağın sürati yere yaklaştıkça yavaşlarken, vücut biraz geriye gider ve kollar dengeyi sağlar.

Ayak dışı ile: Yapılan top kontrollerinde, topun soldan ve havadan geldiği durumlarda oyuncunun ağırlığı sol bacak üzerinde olduğundan, iç kontrol yapılması olanağı yoktur. Bu gibi durumlarda uzakta olan ayak kullanılır. Sağ ayak vücudu taşıyan bacağın önünde çaprazlama hareket ederek ayağın dışıyla topu kontrol eder. Bu kontrol tekniğinde vücudun ağırlığı destek ayak üzerindedir ve destek ayak dizden hafifçe kırıktır. Diğer ayak ise vücudun önünde çapraz bir biçimde sallanır. Top yere düşünce, bilekten aşağı doğru dönük olan ayağın dış kısmı ile temas eder.

Diz üstü ile: Top göğüs ve ayakla kontrol edilemeyecek kadar yük sekten gelirse top kontrolü diz üstü ile yapılır. Diz üstü kontrolleri sırasında oyuncu topun geliş yönüne doğru dönerek beklerken vücut ağırlığı bir ayak üzerindedir. Diğer bacak ise kalçadan kaldırılarak diz üstü ve diz altı kısımları 50-60 derecelik açı oluşturacak biçimde kıvrılır. Topun geliş yönüne göre dizin pozisyonu ayarlanır ve yumuşak bir hareketle kontrol edilir.

2. Göğüs Kontrolleri:
Topun geliş çizgisinin düz olmadığı durumlarda yapılan kontrollerdir. Futbolcu bu çeşit kontrolü yakınında rakip yoksa veya önceden topu nereye vereceğini tasarlar ise uygular. Vücudun ağırlığı her iki bacak üzerinde olmak suretiyle bacaklar yana doğru açılır. Dizler hafif kıvrılırken, kalçalar öne, göğüs ise geriye kavis yapacak biçimde çekiktir. Kollarda denge sağlanarak ve dikkat top üzerinde olarak hazır beklenir. Top göğse değdiği sırada kalçalar hızla geriye çekilir ve dizler doğrulur. Öndeki bacak geride kalan bacağın yanına getirilerek iki bacak birleştirilir. Göğüs içeri doğru çekilir ve aynı anda top göğse çarpar. Top çarptığı anda ise vücudun üst kısmı hafifçe öne eğilir. Top göğse çarptığı zaman küçük bir kavisle tekrar yukarı kalkar.

3. Kafa ile Yapılan Kontroller
Orta veya daha yüksekten gelen topları kontrol altına almak için kafayla topun durdurulması tekniğidir. Zor bir tekniktir. Topla kafanın teması anında bacaklar, vücudun dengesini sağlayacak şekilde açılır. Vücudun dengesi kollarda açılarak desteklenir. Dizler bükülü hâlde, gelen top gözle izlenerek yapılır. Topla temas anında dizler biraz daha bükülür, baş biraz içeri çekilir. Böylece topun hızı iyice azaltılır ve top kontrol altına alınır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder