Cebelitarık Boğazı Nerededir ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 16, 2018

Cebelitarık Boğazı Nerededir ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Cebelitarık Boğazı Nerededir ? 

Cebelitarık boğazı, Akdeniz bölgesini Atlas okyanusuna bağlayan bir boğaz olarak bilinmektedir. Bu boğazın toplam uzunluğu 60 kilometre, genişliği 44 kilometre ve derinliği de 426 kilometredir. Siyasi olarak da oldukça önemli bir boğaz olarak bilinen Cebelitarık, ilginç ve güzel ismini Tarık Bin Ziyad’dan almıştır.


Bu boğaz konum olarak hem Afrika kıtalarını hem de Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran bir nitelikte olup, siyasi konum olarak egemenliği İngiltere, İspanya ve Fas olarak üç farklı ülkenin elinde tutulmaktadır. Cebelitarık boğazından 1 yıllık süreç boyunca ortalama olarak 7500 civarındadır. Boğazın kendi içerisinde iki ucu vardır ve her iki ucun da siyasi olarak kontrolü İngiltere’dedir.

Cebelitarık Boğazı Nerededir ?
Cebelitarık Boğazı Nerededir ? 

Denizin bir bölümünde, yüzey kısmında doğudan batıya doğru kuvvetlice etki bırakan bir akıntı oluşmaktadır. Derin noktalarda ise bu akıntı biraz zayıflayarak Akdeniz kısmından Atlantik okyanusuna doğru akmaktadır. Ayrıca bu boğazın her iki tarafının da sarp kayalıklarla çevrili olduğu ve bitki örtüsünün de her iki yakada aynı şekilde oluştuğu görülmektedir.

Cebelitarık boğazının tarihi
Bu boğazın ismi, geçmiş tarihlerde “Calpe” olarak anılmaktaydı. Sonrasında Arap ordu komutanı olan Tarık Bin Ziyad’ın “Tarık” kısmının alınmasıyla ve Arapçada dağ anlamına gelen “Cebel” kelimesinin birleştirilmesiyle Cebelitarık olarak kalmıştır. Buradaki yapılan boğazın güvenliğinin sağlanması adına kuzey tarafta bir kale inşa edilmiştir. Kalenin ve boğazın egemenliği ilk olarak 1462 yılında İspanyollara geçmiş, resmi yapıda ise 1502 yılında tamamen İspanya’ya bağlı bir boğaz olmuştur.

cebelitarik-goruntusu

Yıllar geçtikten sonra 1704 yılına  gelindiğinde Cebelitarık boğazına İngiltere ve Hollanda talip olmuş, yapılan baskılar sonucunda bu boğazı ellerine geçirmişlerdir. 9 yıl sonra 1713 yılında bu boğazla ilgili yapılan Utrecth Anlaşması’na göre de İspanyollar Cebelitarık boğazını ve kaleyi İngilizlere teslim etmeyi kabul etmişlerdir.

Cebelitarık köprüsü projesi
Bu köprü projesi, Cebelitarık boğazının üzerine inşa edilmesi düşünülen toplam uzunluğu 14 kilometre olacak köprünün projesidir. Bu proje tamamlandıktan sonra dünya genelindeki en yüksek köprü ve en uzun köprü olma ünvanını Cebelitarık köprüsü elde edecektir. Bu köprünün yapılışının hem ekonomik açıdan, hem siyasi açıdan hem de dini açıdan pek çok pozitif olguyu tetiklediği düşünülmektedir. Örnek verilecek olursa; 7 kilometrelik iki ayrı kısımdan oluşacak olan bu köprünün hem Müslüman ülkeleri ve kültürlerini, hem de Hristiyan ülkeleri ve kültürlerini birbirlerine aktarma imkanı oluşacağı başlıca düşünceler arasındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder