Büyük Taaruz Önemi ve Sonuçları - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 02, 2018

Büyük Taaruz Önemi ve Sonuçları

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Büyük Taaruz Önemi ve Sonuçları 

Büyük Taaruz Başkomutanlık Meydan Savaşı’nın nedeni, gelişimi, önemi ve sonuçları nelerdir? Büyük Taaruz hakkında bilgi.


BÜYÜK TAARUZ VE BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI
Sakarya Savaşı’nda ağır bir yenilgi alan Yunan ordusu, elinde kalan toprakları yeni bir savaşta kaybetmemek için savunma önlemleri almaya başlamıştır. Yunan savunma hatlarını gören ingiliz subayları Türklerin bu hatları geçemeyeceğini ve Türklerin saldırı savaşı yapamayacaklarını söylemişlerdir.

Büyük Taaruz Önemi ve Sonuçları
Büyük Taaruz Önemi ve Sonuçları 

TAARRUZ İÇİN YAPILAN HAZIRLIKLAR
♦ Doğu ve Güney cephelerindeki kuvvetler Batı’ya kaydırılmıştır.

♦ Türk ordusunun ihtiyaçlarını karşılamak için Tekâlif-i Milliye Emirleri, tüm yurtta uygulanmıştır.

♦ İstanbul’dan silah ve cephane kaçırılmıştır.

♦ Rusya’dan ve bazı doğulu ülkelerden yardım sağlanmıştır.

♦ Mustafa Kemal’in başkomutanlık yetkisi sürekli hale getirilmiştir.

SAVAŞIN GELİŞİMİ
Mustafa Kemal 6 Ağustos’ta verdiği gizli bir emirle ordunun saldırı hazırlıklarını tamamlamasını istemiştir. 20 Ağustos’ta da Akşehir’de Fevzi Paşa, İsmet Paşa, Nurettin Paşa ve Şevki Paşa ile buluşarak, savaş planını tamamlamıştır, plana göre düşman ani bir baskınla yok edilecektir.

Gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra, 26 Ağustos 1922 sabahı Türk topçularının Afyon’un güneyindeki Yunan mevzilerine açtığı ateş sonucu Büyük Taarruz başladı ve kısa zamanda sonuç verdi. 30 Ağustos’ta Dumlupınar ve Aslı-hanlar bölgesinde yok edilen Yunan ordusu, bir gün sonra da Eskişehir’de bozguna uğratıldı. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, 1 Eylül 1922’de, I. ve II. Ordu birliklerine “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir, İleri!” emriyle Batı Anadolu’nun Yunan birliklerinden temizlenmesine başlandı. Yunanlılar kaçarken geçtikleri yerleri yakmaya başladılar.

6 Eylül’de Balıkesir’e, 8 Eylül’de Manisa’ya, 9 Eylül’de İzmir’e, 17 Eylül’de Bandırma’ya girildi. 18 Eylül 1922’de Anadolu, Yunan kuvvetlerinin işgalinden tamamen temizlendi.

BÜYÜK TAARRUZUN SONUÇLARI
♦ Kurtuluş Savaşı başarıya ulaşmıştır.

♦ Anadolu’da italyan ve Fransız işgalinden sonra Yunan işgali de sona ermiştir.

♦ Kurtuluş Savaşı’nın askeri aşaması başarıyla tamamlanmış, diplomatik ilişkiler önem kazanmıştır.

♦ İçte milli birlik ve bütünlük sağlanmıştır.

Batı Anadolu’nun kurtarılmasından sonra sıra Boğazlar, İstanbul ve Doğu Trakya’nın kurtarılmasına gelmişti. Bu durumda TBMM, İngiltere ‘yle karşı karşıya kaldı. İngiltere diplomatik yalnızlığa düştüğü için ateşkes yapılmasını istedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder