Basurun Belirtileri Nelerdir ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 09, 2018

Basurun Belirtileri Nelerdir ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Basurun Belirtileri Nelerdir ?

Basur belirtileri nasıl olur?
Halk arasında “basur” ya da “mayasıl” olarak adlandırılan hemoroid hastalığı, özellikle 50 yaş ve üzerindeki bireylerde çok sık olarak görülebilen bir hastalıktır. Bu hastalık anüs bölgesinde meydana gelir ve anüsteki damarların bir takım etmenler dolayısıyla zorlanmasıyla oluşmaktadır.


İnsan fizyolojisinde anüs bölgesinde bulunan toplardamarlar, vücutta meydana gelen ekstrem durumlarda (çok sık kabız olunması, doğum yapmak gibi ıkınmayı gerektirecek durumlar) bu damarlarda bulunan basınç miktarı yükselebilmektedir. Bu bölgedeki damarlar zaten yapı olarak genişlemeye uygun bir yapıya sahip olduklarından, yüklendikleri fazla basıncı genişleyerek anüs bölgesinden dışarıya çıkartmaya çalışmaktadırlar.

basur-kanamasi

Anüsten dışarıya doğru sarkan bu damarların yapısı yuvarlak halde olduğu gibi renkleri de kırmızı ya da mor olarak değişmektedir. Bölgede bulunan bu sarkık yapılar sıklıkla kanama durumunu da meydana getirmektedir. Bu kanamanın meydana gelmesinin ana sebebi ise baskıdan dolayı tahrip olup delinmesidir.

Bağırsakta yaşanan bir takım hareketlenmeler sonrasında ya da hamilelik sürecinde anüste yoğunlaşan baskı neticesinde bu damarların şişmesi kaçınılmazdır. Ancak burada hemoroidi iki farklı alana ayıran bir durum da gerçekleşebilmektedir. Yani bu baskılardan ötürü şişen damarlar anüsün iç kısmında kalıyorsa hastalık iç anüs, dış kısma sarkıyorsa hastalık dış anüs olarak adlandırılabilmektedir.

Basur nasıl anlaşılır?
Genellikle basur sıkıntısı ile bir uzmana başvuran hastaların, yapılan tetkikler sonrasında hemen hemen hepsinde denilecek şekilde tedavi sürecine başvurmak için geç kalındığı gözlemlenmektedir. Çünkü genelde bu tip şikayetler çok öncesinden belirti gösterse de halk arasında kulaktan kulağa yayılan tedavi sürecinin çok acılı olduğu düşüncesi, kişilerin makat bölgelerinin mahremiyetini ilginç bir şekilde doktorlarıyla paylaşmak istememeleri, kansere benzeyen yapıların basur hastalığında da ortaya çıkma ihtimali gibi düşünceler bireyleri artık ağrıları çok şiddetleninceye kadar doktora gitmekten alıkoymakta ve esas geç kalınmış bir şekilde doktora gittiklerinde tedavi süreçlerinde sıkıntılar meydana gelebilmektedir.

Basurun anlaşılabilmesi için bireyin makatında kanama ya da şiddetli ağrılar hissettiği an bir hekime görünmesi şarttır. Çünkü teşhis ne kadar erken konulursa tedavi süreci o kadar etkili olmakta, tabi erken tedaviye başlandığı için de tedavi süreci daha kısa sürmektedir.

basurda-cekilen-problemler
Basurun belirtileri nelerdir?
Rahatsızlık hissetme : Birey tuvalete çıktıktan hemen sonra tekrardan tuvalete çıkma ihtiyacı hissedebilmektedir. Oluşan bu rahatsızlığın ana sebebi şişmekte olan damarların anal bölgedeki kanala baskı yapmasıdır. Yani basurun boyutu ne kadar büyükse (iç ya da dış), rahatsızlık hissi o kadar miktarda artacaktır.

Kanama olması : Basur oluşan bölgede şişen damarlar, üzerlerine binen basınç sonucu çatlayarak kanama yaratabilmektedir. Bu kan tuvalet yapılırken dışkıda, tuvaletten sonra anal bölge temizliği yapılırken tuvalet kağıdında ve daha sonrasına sızma durumunda iç çamaşırda görülebilmektedir.
Kaşıntı durumu : Basurlu kişide kaşınmanın meydana gelmesi en fazla iç basurlu hastalarda meydana gelmektedir. Bunun sebebi iç bölgede şişen damarlardan bir sıvı sızıntısı meydana gelir ve bu sıvı anüste tahrişe neden olarak kaşınmaya yol açmaktadır.

Ağrı meydana gelmesi : Her ne kadar hemoroid hastalığı oldukça yaygın bir hastalık olarak anılsa da, şiddetli ağrılar her basur hastasında meydana gelmemektedir. Basurlu hastanın ağrı çekmesi için bu bölgedeki basur tabakalarının anüs kasları tarafından giderek sıkıştırılması durumunun meydana gelmesi gerekmektedir.

İç basurun belirtileri nelerdir?
İç basur denilen durum, anal bölgenin iç kısmında yaşandığı için hemoroid gereği şişen damarlar gözle görülmez ve çok fazla şişip acı miktarını arttırmadığı sürece kolay kolay hissedilemez. Bir bireyin iç basur rahatsızlığı geçirdiğinin en büyük belirtisi büyük tuvalet yapılırken oluşan kanama sonrası anlaşılabilmektedir. Bu kanamalardan sonra basurla alakalı ağrılanmalar artar ve kişi geciktirmeden durumun gidişatını anlayabilmek adına bir hekim kontrolüne gitmelidir.

İç basur rahatsızlığının birbirinden ayrı 4 farklı seviyesi bulunmaktadır. Bu derecelerdeki rahatsızlık belirtileri şu şekilde özetlenebilir;

İlk seviye : Dışarıya sarkmış olan herhangi bir basur oluşumu yoktur. Sadece büyük tuvalet yapılırken bu basur oluşumu dışarıya çıkmakta ve tuvalet bittikten sonra içeriye girmektedir. Kişinin çok fazla ağrı çekmemesinden dolayı kolay kolay anlaşılamayan bu ilk derecedeki basur, sadece kendini dışkılama yapıldıktan sonra kişinin kendini hemen tekrardan tuvalete çıkma gereksinimi varmış gibi hissetmesiyle anlaşılabilir.
rahatsiz-edici-basur

İkinci seviye : Basur belirtileri artık anüsten dışarıya doğru sarkmakta, tuvalet temizliği yapılırken elle hissedilebilmektedir. Bu seviyede de kanama meydana gelirken bir yandan ağrılanmalar da oluşmaya başlamaktadır.

Üçüncü seviye : Bu seviyede artık hem kanama miktarı hem de hissedilen ağrı miktarı artmaya başlamaktadır. Büyük tuvalet yapılırken sıkıntı yaratacak ağrılar ve kanamalar meydana gelebilmektedir. İç çamaşırında da belirgin kanamalar gözlemlenebilmektedir.

Dördüncü seviye : Basur rahatsızlığının en kötü raddeye geldiği evredir. Ortaya çıkan hassasiyetten dolayı kişi hem tuvalete çıkmada, hem yatmada hem de yürümede ciddi sıkıntılar çekmektedir. Bu evrede basur çıkıntılarına elle dahi dokunulamaz, dokunulduğu an yapılar iyice hassaslaştığından ciddi ağrılar hissedilmektedir. Kanama durumu da tuvalet yapılırken iyice şiddetlenmektedir.
Basurun tedavisi nasıl yapılır?

Eğer hasta ameliyatlık duruma gelmediyse, öncelik olarak beslenme düzeninin değiştirilmesi tedavisi uygulanmaktadır. Basur hastalıklarında kişinin baharatlı besinlerle veya acı besinlerle beslenmesi kesinlikle yasaktır. Bunun dışında aşırı derecede yemek yeme, alkol kullanma ya da alkol kullanma gibi durumlar da kişinin hayatından çıkarması gereken olgulardır.

Bireyin tuvaletini asla tutmaması, hatta mümkün oldukça sık sık tuvalete çıkması gerekmektedir. Böylelikle bağırsaklarda dışkı daha az bekletilmekte ve oluşacak baskı miktarı bir nebze olsun azaltılabilmektedir.

Basur hastalığına sahip olup bir yandan da kabız olan kişinin asla dışkılama sürecini kendi haline bırakmaması gerekmektedir. Oluşacak en ufak baskı kanamaların ve ağrıların şiddetlenmesine neden olacağından bu süreçlerde kabız olan kişilerin tuvaletlerini yapmak için anal bölgelerine vazelin tarzı kayganlaştırıcı ürünler sürmeleri önerilmektedir.

Basur hastaları için özel olarak önerilen sıcak oturma banyoları seansı, hastalığın seyrinin hafiflemesi için etkili bir yöntem olmaktadır.

Basur ameliyatı süreçleri
Basur hastalığının artık hafif yöntemlerle giderilemeyecek noktalara gelmesinde düşünülen müdahaledir. Ameliyat sırasında sıvı azot kullanılarak anüs içerisindeki ya da dışarısındaki basur şişlikleri oldukları bölgelerden alınmaktadır. Ancak bilinmesi gereken bu tedavinin çok fazla büyüklüğe ulaşmamış ve iltihap kapmamış basurlarda uygulanabileceğidir. Bu müdahaleden sonra kişi herhangi bir ağrı hissetmez. Tek rahatsız edici ihtimal hastalıktan sonra bir kaç gün boyunca kişinin ishal olabileceğidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder