TSH Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 11, 2018

TSH Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

TSH Nedir?

TSH tiroid bezi aktivitelerini kontrol eden bir hormondur. Genellikle TSH değerlerine tiroid sağlığını gözlemlemek için bakılır. TSH tam olarak; “Thyroid Stimulating Hormone” yani tiroid uyarıcı hormon anlamına gelmektedir. Aslen beyinde bulunan hipofiz bezi tarafından üretilir ama tiroid bezindeki tiroksin (T4) ve triyodotironin (T3) hormonlarının üretilmesini sağlar.


Bu hormonların miktarı ve dengesi, özellikle vücudun metabolizması olmak üzere vücudun bütün fizyolojik süreçlerini etkilemektedir. TSH değerlerinin değişme sebebi tiroid bezindeki T3 ve T4 hormonlarının az veya çok olmasıyla ilişkilidir. Eğer bu hormonlar az ise vücut tiroid bezini uyarmak için daha fazla TSH üretir.

TSH Nedir?
TSH Nedir?

Eğer fazlaysa vücut tiroidin değerlerini yeterli bulup TSH üretimini azaltır. Buna ek olarak tiroid bezinin iltihaplanması, genetik bozukluklar, iyotun çok veya az tüketimi, zehirli maddelere ya da radyasyona maruz kalmak, hamilelik, bazı ilaçlar (antidepresanlar, steroidler, kolesterol düşürücü ilaçlar, kemoterapi ilaçları) son olarak da tiroid kanseri TSH değerlerinin değişmesinde rol oynayabilir.

Hipotiroidi/Hipertiroidi TSH Değerleri
Tiroid hormonları ile TSH arasındaki simbiyotik ilişki yüzünden kanda bulunan TSH seviyesi tiroid sağlığının önemli bir göstergesi olabilir. Aşağıdaki gibi değerlere sahipseniz, bu hastalıklardan muzdarip olabilirsiniz. Hipertiroidi (fazla aktif tiroid hormonu) ve Hipotiroidi (yeterince aktif olmayan tiroid hormonu)’nin yol açabileceği hastalıkları ise;

 TSH Değerleri         T3,T4 Değerleri               Hastalık bgre

Yüksek                                  Yüksek                            Hipofiz Bezi Tümörü
Düşük                                   Düşük                             Sekonder Hipotiroidi
Düşük                                   Yüksek                            Graves Hastalığı
Yüksek                                  Düşük                             Hashimoto Hastalığı

Normal TSH Değerleri
Bir yetişkin için normal TSH değerleri 0.4 mIU/L ile 4.0 mIU/L arasında olmalıdır. Bazı organizasyonlara göre ideal değer aralığı 0.4 mIU/L ile 2.5 mIU/L arasındadır, 2.5 mIU/L üzerinde değerler riskli olarak görülmektedir. Büyüdükçe ya da yaşlandıkça ve/veya hamilelikte TSH değerleri farklılık gösterebilmektedir.

Doğumdan 4 günlüğe kadar : 1 mIU/L ‑ 39 mIU/L

2‑20 haftalık : 1.7 mIU/L ‑ 9.1 mIU/L

21 haftalıktan 20 yaşına kadar : 0.7 mIU/L ‑ 64 mIU/L

21‑54 yaş arası : 0.4 mIU/L ‑ 4.2 mIU/L

55‑87 yaş arası : 0.5 mIU/L ‑ 8.9 mIU/L

Hamilelikte; 

İlk üç aylık dönem : 0.3 mIU/L ‑ 4.5 mIU/L

İkinci üç aylık dönem : 0.3 mIU/L  ‑ 4.6 mIU/L

Üçüncü üç aylık dönem : 0.8 mIU/L ‑ 5.2 mIU/L

değerleri sağlıklı bir bireyin ortalama TSH değerleridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder