Theotokos Khalkoprateia Kilisesi Hakkında Bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

Theotokos Khalkoprateia Kilisesi Hakkında Bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Theotokos Khalkoprateia Kilisesi Hakkında Bilgi 

Theotokos Khalkoprateia Kilisesi nerededir? Theotokos Khalkoprateia tarihçesi, özellikleri nelerdir, hakkında bilgi.


Theotokos Khalkoprateia
Theotokos Khalkoprateia Kilisesi Ayasofya’nın batısında yer alır. İstanbul’un en eski kiliselerinden biridir. Günümüzde oldukça harap durumdadır.

Theotokos Khalkoprateia Kilisesi Hakkında Bilgi
Theotokos Khalkoprateia Kilisesi Hakkında Bilgi 

Kilise, II. Theodosios’un kız kardeşi Pulkheria (450-457) tarafından Eudokia’nın Kudüs’ten getirdiği Hz. Meryem’in kutsal kuşağını saklamak için yapılmıştır. Bizans döneminde kilisenin bulunduğu mekânda Bakırcılar Çarşısı bulunurdu. Bu nedenle olacak kilise Bakırcılar Meryem’ine adanmıştır.

532’deki Nika Ayaklanmasında Ayasofya yanınca, İmparator İustinianos restorasyon sırasında patrikhaneyi Theotokos Khalkoprateia Kilisesi’ne taşımıştır. Kilise yaklaşık 5 yıl boyunca bu işlevi görmüştür.

Theotokos Khalkoprateia Kilisesi Hz. Meryem’in kutsal emanetlerinin saklandığı yer olduğundan şehirdeki Hz. Meryem ile ilgili kutsal törenler bu kilisede başlar ve yine burada biterdi. Yapı en büyük zararı 1204-1261 yıları arasındaki Latin işgali sırasında görmüştür. Bu tarihlerde kilise tahrip edilmiştir.

İstanbul’un fethinden sonra harap durumda olan kilise 1484 yılında onartılmıştır. Kilisenin doğu ucuna Acem Ağa Mescidi ilave edilmiştir.

Kiliseden günümüze fazla bir şey kalmamıştır. Ancak kısmen kuzeydeki yan sokaktan duvar kalıntıları görülebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder