Polimerde Başlatıcı Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

Polimerde Başlatıcı Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Polimerde Başlatıcı Nedir? 

Polimer kimyasında başlatıcı nedir, ne görev yapar? Başlatıcı özellikleri, sık kullanılan başlatıcılar, hakkında bilgi.


Polimerde Başlatıcı Nedir?
Başlatıcı, bir monomerle tepkimeye girerek bir ara bileşik oluşturan ve başka monomerlere bağlanabilen bu ara bileşik sayesinde bir polimerleşme tepkimesini başlatan kimyasal maddedir.

Polimerde Başlatıcı Nedir?
Polimerde Başlatıcı Nedir? 

En çok kullanılan başlatıcılar, bir monomerle birleştiğinde serbest köklerin (tek sayıda elektronu olduğu için kolayca tepkimeye girme eğilimindeki atomlar ya da atom grupları) oluşmasını sağlayan maddelerdir; vinil klorür, metil metakrilat ve daha başka monomerleri polimerleştirmekte kullanılan alifatik azo bileşikleri ve peroksitler bu tür başlatıcılardır.

Eser miktarda su katılmış bor triflüorür gibi asit oluşturucu sistemler ise, bir monomerle tepkimeye girdiğinde artı yüklü bir ara bileşik verir. İzobütilenin bütil kauçuğa dönüştürülmesinde bu tür bir başlatma tepkimesinden yararlanılır. Metal halindeki sodyum ile difenilin tepkimesinden eksi yüklü bir başlatıcı doğar; bu başlatıcı da, her iki ucunda tepkin gruplar bulunan polimer zincirlerinin oluşmasına yol açar. Bu tür polimer zincirleri başka bir monomerle yeniden tepkimeye sokularak blok kopolimerler elde edilebilir.

Polipropilenin ve yüksek yoğunluklu polietilenin üretiminde kullanılan Ziegler katalizörleri ise, örneğin trietilalüminyum gibi bir organometal bileşiği ile titan tetraklorür gibi bir metal halojenürden oluşmuş karmaşık başlatıcılardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder