Kan Vücudumuz İçin Neden Önemli? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

Kan Vücudumuz İçin Neden Önemli?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Kan Vücudumuz İçin Neden Önemli? 

Kan vücudumuz için neden önemlidir, ne gibi görevler üstlenir? Kanın insan sağlığı için gerekliliği, fonksiyonları hakkında bilgi.


Kan Vücudumuz İçin Neden Önemli?
Kan, vücudun hücrelerine besin ve oksijen gibi temel maddeleri veren bir vücut sıvısıdır. Kan ayrıca karbondioksit ve diğer atık ürünleri hücrelerden, akciğerlere taşır; oradan vücuttan çıkarılırlar. Kan aynı zamanda vücuttaki açık kesimlerde enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olur.

Kan Vücudumuz İçin Neden Önemli?
Kan Vücudumuz İçin Neden Önemli? 

Vücudumuz, çalışması için düzenli olarak yakıt ve oksijen kaynağı gerektiren milyarlarca hücreye sahiptir. Kan bu gereksinimleri karşılar ve hücrelerin düzgün çalışmasını sağlar, böylece vücudumuzun sağlıklı kalmasını sağlar. Ortalama bir yetişkin insan vücudunda yaklaşık beş litre kan olduğunu düşünebilir.

Vücudumuzdaki kan, atardamarlar ve damarlar ağı yoluyla kalp tarafından pompalanır. Kalbinin bile kas duvarlarına beslenmesini sağlayan kan olmadan çalışabilmesi mümkün değildir.

Kan olmadan yaşayamayız. Kan olmadan, ısınamaz ya da serinleyemeyiz, enfeksiyonlarla savaşamayız ve kendi atık ürünlerimizden kurtulamayız.

Bu nedenle kan, hayati bir vücut sıvısıdır – birçok önemli işlevi vardır.

Kanın Fonksiyonları
Hücrelere / dokulara oksijen taşınması
Glikoz, amino asitler ve yağ asitleri gibi besin maddelerinin temini. Karbondioksit, üre ve laktik asit gibi atıkların giderilmesi
Beyaz hücrelerin dolaşımı ile vücuda bağışıklık kazandırmak ve antikorlar tarafından yabancı maddelerin tespit edilmesi
Vücut ısısının düzenlenmesi
Hidrolik fonksiyonlar
Koagülasyon yoluyla vücudun kendi kendini tamir mekanizmasına yardımcı
Hormonların taşınması ve doku hasarının işaretlenmesi gibi işlevler
Vücut pH’sinin düzenlenmesi (kanın normal pH’si – 7,35 – 7,45)

Kanın bileşimi
Kan, aşağıdaki gibi üç tip kan hücresi içerir:
Kırmızı kan hücreleri (RBCler veya eritrositler olarak da adlandırılır) – Hemoglobin denen ve kana kırmızı rengini veren demir açısından zengin bir protein içerir.
Beyaz kan hücreleri (WBC veya lökositler olarak da adlandırılır) – Hastalıklarla savaşmaya yardımcı olur.
Trombositler – Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.
Bu kan hücreleri, özellikle kemik iliğinde, omurga, kaburga, pelvis, kafatası ve göğüs kemiğini (sternum) oluşturan kemik iliğinde üretilir. Kemik iliği kemiklerimizin içindeki yumuşak dokudur.

Kanı oluşturan bu hücreler, dolaşım sistemi boyunca, plazma olarak adlandırılan sarımsı bir sıvı içinde dolaşır. Plazmanın % 90 ı sudur ve besinler, proteinler, hormonlar ve atık ürünler içerir. Tam kan, kan hücreleri ve plazmanın bir karışımıdır.

Yukarıda sözü edilen hücrelere ek olarak, kan ayrıca pıhtılaşma faktörleri ve sindirim sistemi tarafından işlenen gıdalardan alınan besinler gibi diğer önemli maddeleri içerir. Ayrıca, endokrin bezleri tarafından salgılanan hormonlar, onları ihtiyaç duydukları vücut kısımlarına taşıyan kanda bulunurlar.

Kan pıhtılaşması – yaraları iyileştirmek için önemli bir mekanizma
Trombositlere ek olarak kan da pıhtılaşma faktörleri olarak adlandırılan önemli proteinler bulunur. Bu pıhtılaşma faktörleri, kan pıhtılaşması için hayati öneme sahiptir. Trombositler tek başına küçük kan damarlarındaki kaçakları tıkayabilir ve hatta kanamayı geçici olarak durdurur / yavaşlatırsa da, güçlü ve stabil bir pıhtı oluşturmak için pıhtılaşma faktörlerinin etkisi gereklidir.

Trombositler, sızıntıları, yaraları, kesikleri ve çizikleri tıkayan ve vücudumuzun yüzeylerinde ve içinde kanamayı engelleyen katı topaklar oluşturmak için pıhtılaşma faktörleri ile çalışır.

Bununla birlikte, büyük kan damarları kesildiğinde, vücut tek başına kan pıhtılaşma işlemiyle kendini tamir edemeyebilir. Vücudun kendi kan pıhtılaşma mekanizmasına ek olarak pansuman veya dikişler, bu gibi durumlarda kanamayı kontrol etmeye yardımcı olmak için kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder