John Baskerville Kimdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 28, 2018

John Baskerville Kimdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

John Baskerville Kimdir?  

John Baskerville kimdir ve ne yapmıştır? John Baskerville hayatı, biyografisi, çalışmaları ve eserleri hakkında bilgi.


John Baskerville
John Baskerville; (d. 28 Ocak 1706, Wolverly, Worcestershire – ö. 8 Ocak 1775, Birmingham, Warwickshire, İngiltere), basımcı ve kendi adını taşıyan çok beğenilen bir yazı karakterinin yaratıcısıdır. Yapıtları, basım sanatının en güzel örnekleri arasında sayılır.

John Baskerville Kimdir?
John Baskerville Kimdir?

Birmingham’da yazı ustası iken, 1740’ta kurduğu siyah vernik işinden elde ettiği kârla hurufat dökme üzerinde deneyler yapma olanağını buldu. Bir basımevi kurdu; 1757’de ilk yapıtı olan bir Vergilius basımından sonra, 1758’de bir John Milton basımı gerçekleştirdi. Cambridge Üniversitesi’ne basımcı olarak atandığında bir Kitabı Mukaddes basımı (1763) hazırlamaya girişti ve ortaya çıkan ürün Baskerville’in başyapıtı oldu. 1762’de olağanüstü güzellikte bir Horatius basımı yayımladı. Bu yapıtın ikinci baskısının da başarı kazanması, Baskervil-le’e Latin yazarlarının kitaplarını bir dizi halinde yayımlama cesaretini verdi.

Baskerville basımlarının göz alıcı niteliği, çok parlak kâğıt kullanmasından ve kendi buluşu olan tam siyah mürekkepten kaynaklanırdı. 

Baskı üslubu İngiltere’de çok eleştiri topladı; ölümünden sonra, Baskerville’in kullandığı karakterleri Fransız oyun yazan Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais satın aldı. Bu karakterlerin daha sonra ne olduğu bilinmemektedir; ama geriye kalan kalıp ve matrisler 1917’de bulunmuş ve 1953’te Cambridge Üniversitesi’ne verilmiştir. Açık seçik ve dengeli niteliği nedeniyle sürekli okuma için çok uygun olan Baskerville karakterleri, daha sonra yeniden kullanılmaya başlamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder