İnternet Etiği Nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

İnternet Etiği Nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İnternet Etiği Nedir? 

İnternet etiği nedir? İnternet ahlakının kuralları neler olmalıdır? İnternet etiğine örnekler, hakkında bilgi.


İnternet Etiği Nedir? Örnekler
İnternet etiği, internet kullanımı için kabul edilebilir davranışlar anlamına gelir. Dürüst olmalıyız, başkalarının haklarına ve mülkiyet haklarına saygı duymalıyız.

İnternet Etiği Nedir?
İnternet Etiği Nedir? 

Kabul
İnternetin, bir değerler serbest bölgesi olmadığını kabul etmek gerekiyor. Bu, yüzden web sitesi sahipleri içerik ve hizmetlerini şekillendirirken dikkat etmeli ve internetin yaşadığımız dünyadan ayrı olmadığını kabul etmeliyiz.

Ulusal ve Yerel kültürlere duyarlılık
İnternet herkese aittir ve ulusal ve yerel kültürler internette yer alır. Bu sebepten bu kültürlere ve değerlere saygılı olmalıyız.

E-Mail kullanırken ve sohbet ederken
İnternet, aile ve arkadaşlarla iletişim için kullanılmalıdır. Yabancılarla sohbet etmekten ve bilinmeyen kişilerden / yabancılardan gelen e-postaları yönlendirmekten kaçının. Çocuklara, yabancılara sohbet etmenin ve e-posta yollamaklanın risklerini öğretmeliyiz.

Başka biri gibi davranmak
Başka biri gibi davranarak başkalarını aldatmak için interneti kullanmamalıyız. İnternet dünyasında başkalarını kandırmak için kendi kimliğimizi gizlemek bir suçtur ve diğer insanlar için de risk teşkil edebilir. Çocuklara da aynı şeyi öğretmek bizim sorumluluğumuzdur.

Küfürden kaçının
E-Posta, sohbet, blog ve sosyal ağları kullanırken kaba veya kötü bir dil kullanmamalıyız, insanların görüşlerine saygı duymalıyız ve internette kimseyi eleştirmemeli ve bunu çocuklarımıza da öğretmeliyiz.

Kişisel bilgileri gizlemek
Çocuklara ev adresi, telefon numaraları, ilgi alanları, şifreler gibi kişisel bilgileri vermemeleri gerektiğini öğretmeliyiz. Yabancılara hiç fotoğraf gönderilmemeli ve kişisel bilgilerinin yabancılardan saklanması istenmelidir, çünkü bu bilgiler kötü niyetli insanlar tarafından kullanılabilirler.

İndirirken
İnternet, müzik dinlemek ve öğrenmek için kullanılır. Ayrıca, video izlemek ve oyun oynamak için de kullanılır. Onları indirmek veya telif hakkıyla korunan materyalleri paylaşmak için kullanmamalıyız. Aynı şey çocuklara öğretilmeli ve telif haklarının ve telif hakkı konularının öneminin farkında olmalıdırlar.

Nezaret
Çocukların internette ne yaptığını ve internette ziyaret ettikleri siteleri bilmeli ve kiminle iletişim kurduğunu kontrol etmelisiniz. Uygunsuz siteleri taramayı kısıtlayın. Bir çocuğun kurallara uymasını sağlamak için interneti kullanırken ebeveyn katılımı şarttır.

Çocukları İnternet kullanmaya teşvik edin
Çocukları, öğrencileri ve diğerlerini internetten bilgi edinmeye ve onu akıllıca kullanmaya teşvik etmeliyiz. İnternet, öğrenmede kullanılabilecek bilgileri toplayabileceğimiz harika bir araçtır.

Bilgisayar kullanıcıları için etik kurallar
Bir bilgisayarı kullanırken bireylerin uyması gereken kurallardan bazıları aşağıda sıralanmıştır:

1. Diğer kullanıcılara zarar vermek için bilgisayarı kullanmayın.

2. İnterneti hırsızlık için kullanmayın.

3. Başkalarının dosyalarına izinleri dışında erişim sağlamayın.

4. Başkalarının gizliliğine saygı gösterin, aynısını başkalarından da beklediğiniz gibi.

5. Başkalarının bilgisayar kaynaklarını izinsiz kullanmayın.

6. Kullanıcılar Kullanıcı Kimlik ve Parolalarını korumaktan sorumludur. Onları hatırlamak için kağıda ya da başka bir yere yazmamalılar.

7. Kullanıcılar bilgisayarları kasıtlı olarak parola bilgilerini, dosyalarını vb. Içeren başkalarının bilgilerini almak veya değiştirmek için kullanmamalıdır.

ÖRNEK:

Sosyal medya ortamında kızın bilgi ve fotoğraflarını alan bir kişinin, ailesine söylemekle şantaj yaparak kıza istediklerini yaptırması.

Kendisini başka birisi gibi tanıtan bir kimsenin sohbet ettiği insanın hayallerini yıkması hatta parasını çalması.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder