Henry Walter Bates Kimdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

Henry Walter Bates Kimdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Henry Walter Bates Kimdir?

Henry Walter Bates kimdir ve ne yapmıştır? Henry Walter Bates hayatı, biyografisi, çalışmları ve eserleri hakkında bilgi.


Henry Walter Bates
Henry Walter Bates; (d. 8 Şubat 1825, Leicester – ö. 16 Şubat 1892, Londra, İngiltere), İngiliz doğabilimci ve kâşif. 1861’de hayvanlardaki benzeşme (mimetizm) olgusunu (bir türün başka canlıları ya da cansız nesneleri taklit etmesi) tanımlamış ve doğal seçme mekanizmasının işleyişini gösteren bu çalışmasıyla Charles Darwin‘in evrim kuramına güç kazandırmıştır.

Henry Walter Bates Kimdir?
Henry Walter Bates Kimdir?

1847’de, Bates’in yönlendirmesiyle böcek-bilime ilgi duymaya başlayan Alfred Russel Wallace, böcek örnekleri toplamak ve türlerin kökeni sorununa ışık tutacak bilgiler derlemek amacıyla tropik ormanlara bir yolculuk yapmayı önerdi. Bates ve Wallace, 28 Mayıs 1848’de Brezilya’da Amazon Irmağı ağzı yakınlarındaki Parâ’ya vardılar. Wallace, 1852’de İngiltere’ye döndü; 

Bates ise 11 yıl orada kalarak bütün Amazon Vadisini inceledi ve çoğu böcek olan 14.712 türden örnekler topladı. Bunların 8 bini o güne değin bilinmeyen türlerdi. 1859’da İngiltere’ye döndükten sonra, büyük koleksiyonu üzerinde çalışmaya koyuldu. “Amazon Vadisi’nin Böcek Faunasına Katkılar” adlı ünlü bildirisini 1861’de sundu. 1864’te, Londra’daki Kraliyet Coğrafya Derneği’ne sekreter yardımcısı olarak atandı ve ölümüne değin bu görevde kaldı. The Naturalist on the River Amazons (1863 , 2 cilt; Amazon’da Bir Doğabilimci) adlı kitabın yanı sıra böcekbilim üzerine birçok makale yazdı.

Bates benzeşmesi, Bates mimetizmi olarak da bilinir, biyolojide, “taklitçi” denen zararsız ve savunmasız bir canlının, saldırganların hemen dikkatini çeken göz alıcı renklerle donanmış zararlı ya da tehlikeli bir canlıyı kendine “örnek” alarak taklit etmesine dayanan benzeşme biçimi. Böylece, saldırgan hayvan çoğu kez savunmasız taklitçiyi, örnek canlı sanarak saldırmaktan kaçındığı için, taklitçi, saldırganlara yem olmaktan kurtulur. Bir savunma davranışı olan bu benzeşmeyi, İngiliz doğabilimci H. Walter Bates 1862’de tanımlamış ve savunmasız bir canlının soyunu sürdürebilmek için böyle bir yöntem geliştirmiş olması, Darwin’i doğal seçme kuramına destek sağlamıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder