Farkındalığa (Mindfulness) Nasıl Ulaşırsınız? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 05, 2018

Farkındalığa (Mindfulness) Nasıl Ulaşırsınız?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Farkındalığa (Mindfulness) Nasıl Ulaşırsınız?

Bir çikolata yemeye başlayıp, bir iki ısırık aldıktan sonra elinizde boş bir ambalajla kaldınız mı hiç? Ya da araba kullanıyordunuz ve gitmek istediğiniz yere vardınız. Yolculukla ilgili hiçbir şey hatırlamadığınız hiç oldu mu? Birçok insanın böyle anları oluyor. Bunlar “farkında olmamanın” yaygın örnekleri ya da otomatik pilota geçiş yapmanın. Modern, telaşlı dünyamızda sürekli olarak birden fazla işle uğraşıyoruz. Yaşadığımız anın bilincinden uzaklaşmamız gayet normal; çünkü işle, kendimizle, finansla ve diğer sorunlarımızla uğraşırken bunların içinde kayboluyoruz.


 Farkındalık (Mindfulness) Nedir?
Farkındalık (Mindfulness) bulunulan anın ve düşüncelerin tamamen bilincinde olmaktır. Düşünceleri pozitif veya negatif olarak sınıflandırmaksızın, onları yargılamadan sadece bunların farkına varmaktır. Geleneksel olarak doğu spiritüalistleri ve Zen budistlerinin kullandığı bir uygulama olan farkındalık(mindfulness), son zamanlarda genel ve mental sağlığa faydalarının keşfedilmesi sayesinde popüler oldu. Farkındalık uygulamalarını günde sadece 10 dakika yapmak bile mutluluğunuzu, öz güveninizi ve öz saygınızı artıracaktır.

Farkındalığa (Mindfulness) Nasıl Ulaşırsınız?
Farkındalığa (Mindfulness) Nasıl Ulaşırsınız?

Neden Denemelisiniz?
Araştırmalar farkındalık uygulamalarının beyin işlemleri üstünde, özellikle amigdalada etkisi olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar farkındalık temelli egzersizlerin, sorunların algılanması ve baş edilmesi noktasında uzun süreli bir etkisinin olduğunu, böylece de duygusal tepkilerin daha dengeli olmasını sağladığını iddia ediyorlar. Bu deneyimi uygulayan insanlar sadece problemlere olan tepkilerinin önemli ölçüde değiştiğini söylemekla kalmıyor, aynı zamanda depresyonlarında da ciddi ve kalıcı bir düşüş yaşadıklarını belirtiyorlar.

Bu tip mental egzersizlerin başka yararları da var. Şu ana odaklanmaya kendinizi zorlamak, nefesinizi ölçmek ve çevrenizdekilerle iç içe olmak beyin bağlantısallığını artırıyor, özellikle beynin dikkat, işitme işlemleri ve görsel işlemlerinde.

Eğer meşgul gününüzden hiçbir şey yapmamak için sadece 10 dakikalığına sıyrılabilirseniz, farkındalık yolculuğuna başlayabilirsiniz. Bu, geriye yaslanmak, rahatlamak ve zihninizin temizlenmesine izin vermek kadar kolay. Farkındalığa ulaşmak için şu kolay adımlara göz atın.

1. Zaman Yaratın
Farkındalık uygulamaları için sürekli uyacağınız küçük bir zaman dilimi yaratın. Her gün aynı saatte olması önemli. Eğer çocuklarınız varsa, bunu onlar okuldayken yapabilirsiniz, çünkü rahat hissedeceğiniz bir ortam daha etkili olacaktır.

2. Yerinizi Bulun
Sessiz bir yer bulduğunuzdan emin olun. Kapıyı kapatın ve telefonunuzu sessize alın, hatta daha iyisi kapatın.

3. Rahatlayın
Bir sandalyeye veya koltuğa oturun. Arkanız düz olacak ve ayaklarınız yere değecek şekilde. Elleriniz de kucağınızda rahat bir şekilde dursun.

4. Nefes Alın
5-6 kere derin ama yavaş yavaş nefes alın. Son nefesinizde, gözlerinizi kapayın.

5. Şu ana Geçin
Vücudunuzun nasıl hissettiğine odaklanın, odanın nasıl koktuğuna ve vücudunuzda herhangi bir stres hissedip hissetmediğinize. Düşüncelerin zihninizde kendi halinde dolaşmasına izin verin ama bunların muhtemel sonuçları üstünde düşünmek yerine pasif bir gözlemci olmaya devam edin.

6. Gevşeyin
Bu pozisyonda 10 dakika kalmak zorlayıcı olabilir, zihninizi temizlediğinizi düşündüğünüz anda davetsiz düşünceler kendilerini gösterebilirler. Cesaretiniz kırılmasın. Bu aktivitede herhangi bir amacın olmadığını hatırlayın. Farkındalık sadece şu anda kendinizle rahat olmayı öğrenmektir.

7. Bitirdiğinizde, Bir Plan Yapın ve Harekete Geçin
Bu sessiz, sakin durumdan hayatın koşuşturmasına geçiş yapmak zor olabilir. Bu yüzden küçük bir hedef koyun. Hatta bu “kendime kalkıp, bir kahve yapacağım” kadar basit olabilir. Tamamen anın içinde olduğunuz hissini bütün güne aksettirin.

Günde sadece 10 dakika farkındalık uygulamaları yapmanız, mental sağlığınızı ve iyi oluşunuzu geliştirecektir, böylece daha iyi bir hayata giden yola gireceksiniz. O zaman, bir yer bulun, zihninizi sakinleştirin ve farkında olmanın tadını çıkarın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder