Edward Bates Kimdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

Edward Bates Kimdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Edward Bates Kimdir? 

Edward Bates kimdir ve ne yapmıştır? Edward Bates hayatı, biyografisi,, hukuk ve siyasi kariyeri hakkında bilgi.


Edward Bates
Edward Bates; (d. 4 Eylül 1793, Goochland, Virginia – ö. 25 Mart 1869, St. Louis, Missouri, ABD), avukat ve Whig yanlısı siyaset adamıdır. İç Savaş öncesinde Cumhuriyetçi Parti’ye katılmış ve Abraham Lincoln’ün başkanlığı sırasında başsavcılık yapmıştır.

Edward Bates Kimdir?
Edward Bates Kimdir? 

Büyük ölçüde özel öğrenim gören Bates, 1814’te Virginia’dan aynlıp Missouri’ye yerleşti ve hukuk öğrenimine başladı. 1816’da St. Louis’de hukukçu olarak çalışmaya başladı. Sonraki 10 yıl boyunca bölge ve eyalet dairelerinde çeşitli görevler aldı. 1826’da Temsilciler Meclisi’ne seçildi. Senato için adaylığını koydu, ama Demokrat Parti adayı Thomas Hart Benton’ın karşısında yenilgiye uğradı. Andrew Jackson’a son derece bağlı olan eyaletinde bir Whig yanlısı olarak 1828’de Missouri Temsilciler Meclisi’nde yeniden seçilmek için verdiği uğraş başarısızlıkla sonuçlandı.

Bundan sonraki 30 yıl boyunca ülke siyaseti içinde yer almakla birlikte sesini pek duyuramadı. Missouri Eyalet Meclisi’nde görev aldı. 1847’de, Akarsuları ve Limanları Geliştirme Konferansı’nın başkanı olarak ülke çapında ilgi topladı. 1850’de bir Whig olan Millard Fillmore’un başkanlığı sırasında savaş bakanlığı önerisini geri çevirdi. 1856’da toplanan Whig Kongresi’ne başkanlık ettikten sonra bu partiden ayrılarak yeni kurulan Cumhuriyetçi Parti’ye katıldı.

Öteden beri köleliğin yasaklanmasını savunan Bates, kendi kölelerini azat etti ve Kansas-Nebraska Yasası’na karşı çıktı. Kansas’ın, Lecompton Senedi uyannca eyalet yapılmasına karşı açık bir tavır aldı. Güney’de doğmuş bir sınır eyaletleri siyasetçisi olduğu için 1860’ta bazı Cumhuriyetçi çevreler onu başkan adayı göstermek istediler. Yandaşlan, onun Güney eyaletlerini gücendirmeyecek ve ayrılma eğilimini körüklemeyecek bir biçimde köleliğin yayılmasına karşı çıkarak parti ilkelerini savunabileceğine inanıyorlardı.

Başkan adaylığı için yapılan önseçimi kaybetmesine karşın, seçimi kazanan rakibi Lincoln ona yönetimde dilediği görevi almasını önerdi. Başsavcılığı seçen Bates, bir süre yönetimde etkili oldu. Ama Batı Virginia’nın eyalet yapılmasına, anayasal hakların askeri denetim altına alınmasına ve Radikal Cumhuriyetçilerin giderek güçlenmesine karşı çıktı. 24 Kasım 1864’te, yetkilerinin çok sınırlı kalması nedeniyle başsavcılıktan istifa etti.

Missouri’ye döndü ve gazetelere makaleler yazarak ve etkili kişilere mektuplar göndererek, kendi eyaletindeki Radikal Cumhuriyetçilerle mücadeleyi sürdürdü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder