Batarya Ne İşe Yarar? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 29, 2018

Batarya Ne İşe Yarar?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Batarya Ne İşe Yarar? 

Batarya nedir, nasıl çalışır, ne işe yarar? Bataryaların özellikleri, çeşitleri nelerdir? Batarya hakkında bilgi.


Batarya Ne İşe Yarar?
Batarya, iki ya da daha çok pil ya da akümülatörün iletkenler aracılığıyla birbirlerine bağlanmasıyla oluşan üreteçler grubudur.

Batarya Ne İşe Yarar?
Batarya Ne İşe Yarar? 

Üreteçler, seri, paralel ve karışık olmak üzere başlıca üç biçimde birbirlerine bağlanır. Her üretecin eksi kutbunun, bir sonrakinin artı kutbuna, pozitif kutbunun ise ötekinin negatif kutbuna bağlanması biçimindeki seri bağlamda, bataryanın elektromotor kuvveti, her üretecin elektromotor kuvvetlerinin toplamına eşittir.

Üreteçlerin benzer kutuplarından birbirlerine bağlanması biçimindeki paralel bağlama türü ise, elektromotor kuvvetleri aynı olan üreteçlerden oluşan bataryalarda uygulanır. Paralel bağlanan elemanlardan birinin elektromotor kuvveti ötekilerininkiyle eşdeğer değilse, bazı elemanlar alıcı durumuna geçer. Bu özellikten, akümülatörlerin elektrik üreteçleriyle (dinamo) doldurulmasında yararlanılır. Paralel bağlanmış bataryaların elektromotor kuvveti, her üretecin elektromotor kuvvetine eşittir. Buna karşılık sistemin gücü, üreteçlerin güçlerinin toplamından oluşur.

Karışık bağlama ise, seri ve paralel bağlama türlerinin birlikte uygulanması biçimindedir. Karışık bağlamalı bataryalardan, özel amaçlı işlemlerde yararlanılır.

Bataryalar, pil ve akümülatör gibi üreteçlerin yam sıra, sığaçların bağlanmasıyla oluşturulabilir. Bu sistemde, sığaç armatürlerinin seri ya da paralel bağlanmasından ve topraklamadan yararlanılır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder