Aşk Vücut Kimyanızı Nasıl Değiştirir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 04, 2018

Aşk Vücut Kimyanızı Nasıl Değiştirir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Aşk Vücut Kimyanızı Nasıl Değiştirir?

Ah, aşk! Dizler güçsüzleşir, başlar dönmeye başlar, nabzınız artar. Bu duygular o kadar güçlüdür ki, milyonlarca şarkı ve şiirin yazılmasına sebep olmuşlardır.


Ve aşk sadece sembolik bir şey değil. Gerçekten de vücudumuzda ölçülebilir değişiklikler yapıyor.

Aşk Vücut Kimyanızı Nasıl Değiştirir?
Aşk Vücut Kimyanızı Nasıl Değiştirir?

Farklı hissediyorsunuz ve farklı oluyorsunuz. Araştırmacılar aşk diye adlandırılan bu şey hakkında neler bulmuş merak ediyorsanız, okumaya devam edin..

1. Aşka Bağımlılık
Dopamin beynin zevk alma kimyasalıdır. Kumar, sigara ve uyuşturucu bağımlılığında rol oynadığı gibi, aşkta da hissettiğiniz duygulardan sorumlu olan hormondur. Aşık olduğumuzda dopamin salgılanır, böylece çiftler mutlu ve enerjik olurlar. Biyolog Helen Fisher durumu şöyle ortaya koyuyor: “Başkasının sizin için özel bir anlamı var ve o kişiye odaklanıyorsunuz, çünkü dopamin sistemi aktive olmuş durumda. Partneriniz dışında hiçbir şeyin öneminin olmadığı bir an.”

Dopamin romantik bir aşkın erken döneminde de, uzun vadede de var olabilir.

2. Neden Sarılmak, Öpmek ve Dokunmak İstiyorsunuz?
Oksitosin çiftleri sakinleştirip, yakınlığı artırarak birbirine bağlayan bir kimyasal. Fisher: “Sarılma, öpüşme ve dokunma oksitosinin eseri” diye anlatıyor.

Oksitosin seviyesi ayrıca yeni anne olmuş kadınlarda artıyor. Bu da süt üretimini ve bebekle olan güçlü bağı sağlıyor.

Eğer bu akşam sevgilinize sarılıp, film seyretmek istiyorsanız, oksitosin harekete geçmiş olabilir.

3. Testesteron Yükseltir
Her ne kadar testesteron maço bir hormon olarak düşünülse de, iki kişide de ateşi yükseltmeye yarar.

“Romantik bir aşk için gerekli birçok parçadan sadece biri” diyor Fisher. “Seks testesteron seviyesini yukarıya çekebilir.”
Erkekler doğal olarak daha yüksek testesteron seviyesine sahiptir. Ayrıca tükürükte de eser miktarda vardır. Bir teoriye göre dudaklar birleştiği zaman, bu hormonun diğer partnere geçişi cinsel isteği artırır.

4. Diliniz mi Dolaştı?
Aşk iksirinin bir diğer bileşeni ise nöroepinefrin.

Bu stres hormonu kalp hızını artırıyor. Sizin için özel bir insan sizi fark ettiğinde daha sıcak ve heyecanlı hissetmenizin nedeni bu olabilir.

Fisher midenizde kelebeklerin uçmasına benzer duyguya sebep olan şeyin de nöroepinefrin olabileceğini söylüyor. “O garip duygunun kaynağı nöroepinefrin olabilir. Terleyen avuçlar, kuruyan ağız, çıkmayan kelimeler.”

5. Aşk Bağlantısı
Majör Histokompatibilite Kompleksi (MHC) hücre yüzeylerindeki molekülleri kontrol eden bir grup gendir. Bu moleküller yabancı işgalcileri tanımada kullanılır.

MHC ter ve salya ile dışarı atılabilir. Birçok MHC çeşidi olsa da, kan bağı olan kişilerde MHC’lerin eşleşmesi daha yüksek bir ihtimal.

Koku ve tada dayanan araştırmalar sonucu, başkalarının MHC düzeylerini alabiliyoruz. MHC değerleri ne kadar farklıysa çekim de o kadar artıyor.

6. Burnunuzu Takip Edin
İlk bakışın önemli olduğu söylenir, ama burun da önemli bir rol oynuyor. Kimyasal taşıyıcı olan feromonlar cinsel çekimde büyük rol oynuyorlar.

“Birine aşık olduğunuzda, onun kokusu güçlü bir şey” olabilir diyor Fisher. “Kadınlar erkek arkadaşlarının t-shirt’lerini giyerler ve tarihteki hikayelerde hep sevdiğinin mendilini tutan erkekler vardır.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder