William Herschel Kimdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 02, 2018

William Herschel Kimdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

William Herschel Kimdir? 

William Herschel, 15 Kasım 1738’de Almanya’nın Honnever şehrinde dünyaya gelmiştir. Gezegenleri ve yıldızları araştıran gök bilimcisidir. Herschel yaptığı çalışmalarla, gezegeni keşfetmiştir. Uranüs, uzayda güneşin hareketi ve Samanyolunun şeklini bulmuştur. Müzikle iç içe olan bir ailede dünyaya gelmiştir. Herschel kardeşiyle birlikte 1757 yılında İngiltere’ye yerleşmiştir. Hayatını sürdürmek için müzik öğretmenliği yapmıştır. Yorkshire’da küçük bir müzik gurubuna şeflik yaptı ve 1762’den 1766’ya kadar İngiltere’nin Leeds kentinde konser şefi olarak çalışmıştır. 1766 yılında yaptığı ufak çalışmaları not defterine kaydeden Herschel, bu dönemde Venüs, Uranüs ve Ay’a yönelik bilgiler not etmiştir.


Herschel, astronomi ile uğraşırken, karton ve teneke kutudan yaptığı teleskoplarla çalışmalarını sürdürdü. Londra’da daha büyük bir yansıtıcı teleskop satın almaya çalıştığında maddi gücü buna el vermemiştir. Bu nedenle kendisi teleskop yapmaya başlamıştır. 1774 yılına kadar, kendi yaptığı 6 metrelik bir odak uzaklığıyla cisimleri yansıtan teleskop ile gökyüzünü gözlemliyordu. Yörüngedeki yıldızların değişimini, ay’ın uydusal hareketlerini inceleyip notlar alıyordu. Bilimsel olarak, 13 Mart 1781’de çift yıldızları kaydedecek olan Herschel, “bulutsu, gaz kütlesi yıldızı ya da bir kuyruklu yıldız gibi merak uyandıran bir görüntü yakaladığı” heyecanla not aldı. Dört gün sürekli nesneyi aradı ve hareket ettiğini fark etti. Bugün keşfedilen şeyin, keşfedilen ilk gezegen olan Uranüs gezegeninin olduğu ortaya çıktı. Bu keşifle kendisine 1781 yılında Copley madalya ödülü takdim edildi.

William Herschel Kimdir?
William Herschel Kimdir? 

William Herschel’in ikinci büyük keşif olan “Güneş Sisteminin Harekete Geçişi” ni yazmaya başladı. Yedi parlak yıldızın uygun hareketlerini dikkatle belirtti ve araya giren zaman içindeki hareketin, güneşin geri çekildiği nokta olarak doğru olarak yorumlandığı sabit bir noktada birleştiğini gösterdi. Gökyüzündeki sabit kabul edilen şeffaf bölgeye yerleşimiyle ilgili ilk bilinen harita da dahil olmak üzere diğer keşifler de beraberinde yapılmıştır. Çalışmalarında yıldız istatistiklerinin kullanışlılığının ilk büyük örneğini verdi ve yıldızları sayabiliyor ve bu verileri Galaksinin alanındaki boyut açısından yorumlayabiliyordu.

1788 yılında Mary Pitt ile evlenmiş ve tek oğlu olmuştur. Keşif çalışmalarının ardından emekliye ayrılan William Herschel, teleskop satarak hayatına devam etmiştir.

Herschel, 1816’da kral tarafından şövalyelik nişanı ile ödüllendirilmiştir. Keşifleri sayesinde ülkelerden ve akademik çevrelerden onur ödülleri kazanmıştır. 25 Ağustos 1822 yılında İngiltere’nin Slough yerleşkesinde ölmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder