Paul Erdös kimdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 02, 2018

Paul Erdös kimdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Paul Erdös kimdir? 

Paul Erdös, matematik alanında ünlü bilim adamıdır. 26 Mart 1913 tarihinde Macaristan’ın Budapeşte şehrinde dünyaya gelmiştir. Anne ve babası da matematik öğretmenidirler. Paul Erdös çocukluk yıllarını ailesi tarafından sıkı kontrol altında tutularak geçirmiştir. Bunun sebebi ise daha önce doğan iki kızkardeşinin kızamıktan bebek yaşta ölmeleridir.


Çocukluk döneminde ailesi tarafından okula gönderilmemiş ve özel tutulan öğretmenler tarafından ev ortamında öğrenim hayatını üniversite yıllarına kadar sürdürmüştür. Bu kendisini içe kapanık bir hale getirmiştir ve uzun yıllar sosyal hayata tutunmakta zorluk çekmiştir. Hayatta aşık olduğu tek şeyin sayılar olduğunu söyleyebiliriz Paul Erdös için. Çovukluk döneminde eğlence amaçlı 4 haneli sayıları aklından hızlıca çözerek eve gelen misafirleri şaşırttığı bilinir. Matematiğe kendine adamış ve sürekli çalışmalar yapmıştır. Gününün hemen hemen çoğunu (20 saat) matematik çalışmalarına ayırmıştır. Uyku problemini kafein tüketimi sayesinde yenmiştir. “Mezarda dinlenecek çok zamanım olacak” sözü onun çalışma hayatına bakışımızı anlamamıza yeter. Bir matematik bilim adamının ömrüne sığacak çalışmaları Erdös sadece 15 sene gibi bir zaman diliminde gerçekleştirmiştir.

Paul Erdös kimdir?
Paul Erdös kimdir? 

1932 yılında ev hayatına son veren Erdös, Budapeşte Pazmany Peter üniversitesinde eğitim ve öğrenim hayatına devam etti. 1933 yılında 20 yaşındayken doktorasını yaparak herkesi şaşırttı. Yaklaşık 500 kişiyle matematik alanında teoremler ve asal sayılar üzerine çalışmalar ve fikir alışverişi yaptı. 1600’e yakın matematik alanında makale yazmıştır. Ömrü boyunca hiç evlenmeyen Erdös buna sebep olarak çalışmalarına odaklanamamak olduğunu belirtmiştir. Matematik alanında kazandığı ödül paralarını vakıflara bağışlamış ve kendi üzerine hiçbir zaman mülk sahibi olmamıştır. Kazandığı Wolf Prize ödülüne karşılık kendisine verilen 50.000 doları üniversiteye bağışlayacak kadar matematiğe aşık bir bilim adamıdır.

1934 yılında burslu kazandığı Manchester Üniversitesine çalışmalarına devam etmek için gitti. Sonrasında 1938 yılında ABD’ye göç etti ve burada New Jersey Araştırmalar Enstitüsünde sayılar teoremi üzerine çalışmalar yaptı. Dünyanın Soğuk savaş döneminde olması sebebiyle 22’den fazla ülkede kalmıştır. Kendisine saygı ifadesi olarak Erdös sayısı atfedilmiştir. Asal sayılar üzerine yaptığı çalışmalar ve getirdiği yenilikler matematik alanındaki problemlerin çözümünü daha da kolay hale getirmiştir.

Paul Erdös, 20 Eylül 1996 tarihinde konferans vermek üzere gittiği Polonya’nın Varşova kentinde fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Kalp yetmezliği sebebi ile hayata gözlerini kapadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder