Tiroid Sorunları ve Saç Dökülmesi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 04, 2018

Tiroid Sorunları ve Saç Dökülmesi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Tiroid Sorunları ve Saç Dökülmesi

Herhangi bir bilinen koşul olmadan saç dökülmesi yaşıyorsanız, hipotiroidizm potansiyel nedenlerden biri olabileceğinden tiroid testlerini yaptırmalısınız. Bu konuda daha fazla bilgi için okumaya devam edin.


Saç dökülmesi, hem erkekler hem de kadınlar için sosyal utanç yaratabilir. Saç dökülmesi doğal bir süreç olmasına rağmen, erken yaşta ortaya çıkarsa pek çok kişi için endişe kaynağıdır. Bazen saçlarınızda ani bir dökülme başlar. Saç uzmanına danışsanız da, saç bakım ürünlerinizi değiştirseniz de saç dökülmesi devam eder. En sonunda bir doktora danıştığınızda ise bazı kan tahlilleri yapmayı önerecektir. Bu yazıda tiroid hormonunun bozukluklarına bağlı olarak saç dökülmesine neden olan durumlardan bahsedeceğiz.

Tiroid Sorunları ve Saç Dökülmesi
Tiroid Sorunları ve Saç Dökülmesi
Tiroid Sorunlarının Bir İşareti Olarak Saç Dökülmesi

Tiroid, boğaz bölgesinde bulunan küçük bir bezdir. Kelebeğe benzer bir şekle sahiptir ve vücudun en önemli bezlerinden biridir. Esas olarak vücudun uygun metabolizmasından sorumludur. Karbonhidratların, yağların ve proteinlerin modülasyonu ve vücuttaki enerji üretimi tiroid bezinin yardımıyla gerçekleşir. Bununla birlikte, bazen bazı sebeplerden ötürü tiroid bezinin yeterli miktarda hormon üretmesi başarısız olur. Bu durum “hipotiroidizm” veya “düşük tiroid” olarak bilinir. Hipotiroidizm ile ilişkili çeşitli semptomlar vardır, saç dökülmesi de bunlardan biridir. Bununla birlikte kilo alma, depresyon, sinirlilik, yorgunluk ve kuru cilt gibi belirtiler de gözlenir.

Tiroid bezinin yanlış çalışması nedeniyle kıl foliküllerinin doğru metabolizması için gereken hormonlar oluşmaz. Bu nedenle, saç folikülleri uyku aşamasına geçer. Saçlar bu aşamada daha uzun süre kaldıkça ölürler ve düşerler. İkinci olarak metabolizma eksikliği saçlarda protein ve vitamin eksikliğine yol açar. Saçlar bu vitamin ve protein eksikliği nedeniyle düzgün uzayamaz. Dolayısıyla kırılganlaşır, kabalaşır ve dökülür. Dikkat çekilmesi gereken önemli bir husus, hipotiroidizm nedeniyle sadece saçlarınız dökülmez. Kaşlar, koltuk altları ve cinsel organlarda bulunan kıllar da kırılgan hale gelir ve bu problemler yüzünden dökülebilir.

Hipotiroidizm insanlardaki saç dökülmesinin en önemli nedenlerinden biri olmasına rağmen, “hipertiroidizm” aynı sebeplerden biri olabilir. Hipertiroidizm, tiroid hormonun fazla üretimi olduğunda gelişen bir durumdur. Graves hastalığı, hipertiroidizmin çeşitlerinden biridir ve hipertiroidizmi olan kişilerin %80 ‘inde görülmektedir. Kilo kaybı veya kilo alımı, sinirlilik, kaygı, yorgunluk, çarpıntı, titreme, tırnak değişiklikleri ve saç dökülmesi, hipertiroidizm veya aşırı aktif tiroid hormonun semptomlarıdır.

Tiroid Bozuklukları ve Saç Dökülmesinin Tedavisi

Bilinen herhangi bir nedeni olmadan saç dökülmesi sorunu yaşıyorsanız, hemen bir doktora başvurmanız en iyi çözüm olacaktır. Benzer şekilde saç dökülmesi ile birlikte yukarıda belirtilen belirtilerin herhangi birini gözlemlediyseniz, bu durumun nedenini teşhis etmek için bir doktora danışmalısınız gerekir. Tiroid testleri hipotiroidi ve hipertiroidi hastalıklarının teşhisinde yardımcı olmaktadır. Doktorun reçeteleyeceği tiroid problemi tedavi yöntemleri vardır. İkincisi, doktor saç dökülmesini durdurmak ve tiroid problemlerini tedavi etmek için belirli takviyeleri veya doğal ilaçları önerebilir. Eğer otoimmün bir bozukluktan dolayı durum ortaya çıkarsa, doktor bağışıklık sistemini baskılamak için ilaçlar reçete eder. Tedavi yöntemleri saç dökülmesini durdurmada etkilidir, ancak saçların yeniden büyümesine yönelik herhangi bir tedavi yoktur!

Tiroid problemlerinin belirtilerini iyice kavrayıp, bir an önce bir doktora danışmalısınız. Eğer tiroid testleriniz normal çıkarsa bir saç uzmanına danışarak saç dökülmesine neden olan diğer nedenleri araştırabilirsiniz. Sağlıkla kalın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder