Testis Kanseri Yaşam Süresi ve Ölüm Riski - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 25, 2018

Testis Kanseri Yaşam Süresi ve Ölüm Riski

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Testis Kanseri Yaşam Süresi ve Ölüm Riski

İstatistiklere göre testis kanserine yakalanan hastaların 5 yıl hayatta kalma oranı %95 civarındadır. Bunun anlamı şudur: testis kanserine yakalanan 100 hastadan 95’i en az 5 yıl boyunca hayatta kalmaktadır. Ama bu süre, tümörün büyüklüğüne, yerine, tipine, kaçıncı evrede teşhis konulup tedaviye başlandığına göre değişmektedir.


Bu bilgiler Amerikan Kanser Derneği’nin derlediği çalışmalardan elde edilmiştir.

Testis Kanseri Yaşam Süresi ve Ölüm Riski
Testis Kanseri Yaşam Süresi ve Ölüm Riski

Testis kanseri ile ilgili geniş bilgi için lütfen şu makaleyi okuyunuz: Testis Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Testis Kanseri Yaşam Süresi Nasıl Hesaplanır?
Yaşam süresi ve hayatta kalma oranı hesaplamaları daha önce bu hastalığa yakalanmış insanlardan ve onların akıbetlerinden elde edilen istatistiklerle elde edilmektedir.

5 yıl hayatta kalma oranı
Kanser yaşam süresi istatistiklerinden bahsederken doktorlar 5 yıl hayatta kalma oranı ifadesini kullanırlar. Bu tabir, hastaya teşhis konulan zamandan itibaren en az 5 yıl hayatta kalıp kalmadığını belirten bir istatistiktir. Örneğin, 5 yıl hayatta kalma oranı %60 olarak gösterilen bir kanser tipinde, söz konusu hastalığa yakalanan 100 kişiden 60’ı teşhis konduktan sonra en az 5 yıl hayatta kalmış demektir. Birçok kişi ilk 5 yılı atlattıktan sonra uzun seneler yaşarken, bazı kanser hastaları ise başka sebeplerden yaşamlarını yitirebilirler. Bu hayatta kalma oranları diğer ölümleri dikkate almaz.

Herhangi bir hastanın ölüm riskini tahmin etmekte kullanılmaz. Çünkü her hastanın durumu kendine özeldir ve geleceğini etkileyen farklı faktörler bulunmaktadır:

Kanser tipi
Tümörün bulunduğu yer
Görülen tedavi biçimi
Hastanın yaşı
Testis Kanseri Tiplerine Göre Hayatta Kalma Oranı
Yumuşak Doku kanseri teşhis zamanına göre 3 tipe ayrılmaktadır:

1) Yerel (lokalize) testis kanseri
İlk evrede tümör bulunduğu yerde, testislerden başka bir yayılmadan teşhis edilirse bu adı alır. Tüm testis kanseri hastalarının yaklaşık %68’ine bu evrede teşhis konur. Ölüm riskinin en az olduğu evredir.

Yerel testis kanseri olarak teşhis edilen vakalarda 5 yıl hayatta kalma oranı %99’dur.

2) Bölgesel testis kanseri
İkinci evrede tümör bulunduğu yerden yayılmış ve etraftaki lenf bezleri ve dokularda da ilerlemeye başlamışsa bu adı alır.Tüm testis kanseri hastalarının yaklaşık %21’ine bu evrede teşhis konur.

Bölgesel testis kanseri olarak teşhis edilen vakalarda 5 yıl hayatta kalma oranı %96’dır.

3) İlerlemiş (metastatik) testis kanseri
Üçüncü evrede tümör bulunduğu yerden iyice yayılmış ve uzakta bulunan organlara da sıçramışsa bu adı alır.Tüm testis kanseri hastalarının yaklaşık %11’ine bu evrede teşhis konur. Testis kanserinin en ölümcül evresidir.

İlerlemiş testis kanseri olarak teşhis edilen vakalarda 5 yıl hayatta kalma oranı %73’tür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder